Severna Koreja je na srečanju severnokorejskega voditelja Kim Džong Una in južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina v Pjongjangu privolila v konkretne korake v smeri jedrske razorožitve. Foto: Reuters
Severna Koreja je na srečanju severnokorejskega voditelja Kim Džong Una in južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina v Pjongjangu privolila v konkretne korake v smeri jedrske razorožitve. Foto: Reuters
Kim je privolil v zaprtje enega glavnih raketnih poligonov in dejal, da si želi v bližnji prihodnosti obiskati Seul. Foto: Reuters
Kim Džong Un privolil v ukrepe za jedrsko razorožitev

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je na skupni novinarski konferenci v Pjongjangu dejal, da je severnokorejski vodja Kim privolil, da bo mednarodnim strokovnjakom dovolil spremljanje zaprtja raketnega testnega poligona in raketnega izstrelišča v Sohaeju na severnokorejski zahodni obali.

Ob tem je dodal, da je zaprtje glavnega jedrskega raziskovalnega središča v Yongbyonu, kjer sta jedrski reaktor in objekt za predelavo jedrskega goriva, odvisno od ukrepov ZDA. Kdaj bodo severnokorejske zmogljivosti uničene in kaj točno Pjongjang želi od ZDA, ni jasno. Kim prav tako ni nič povedal o uničenju obstoječega jedrskega arzenala, kar zahtevajo ZDA.

Dežela miru
Predsednika obeh držav sta se strinjala, da bosta Korejski polotok spremenila "v deželo miru, brez jedrskega orožja in groženj", poroča Reuters. Britanski BBC pa dodaja, da sta voditelja sklenila tudi dogovor o železniški povezavi med državama, dovolila združitev v vojni ločenih družin in sodelovanje na področju zdravja.

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un je napovedal, da bo v bližnji prihodnosti obiskal Seul, kar bo prvi obisk severnokorejskega voditelja v južnokorejski prestolnici.

Trump: Dogovor zelo vznemirljiv
Na srečanje se je kmalu po vrhu odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je sprejete dogovore med Južno in Severno Korejo označil za "zelo vznemirljive". "Kim Džong Un je privolil v inšpekcijske preglede, ki so predmet sklepnih pogajanj. Privolil je tudi v stalno uničenje testnega poligona in raketnega izstrelišča," je zapisal. "Medtem ne bo raketnih in jedrskih poskusov," je dodal.

Trump je pozneje še dejal, da je prišlo s Severno Korejo do "ogromnega napredka" na več področjih, vključno z jedrsko razorožitvijo Pjongjanga. Ob tem je dejal, da so na vrhu sprejeti dogovori "zelo dobra novica". "Miren je in jaz sem miren, bomo videli, kaj se bo zgodilo," je Trump dejal glede Kima.

Lakmusov test
V torek je Kim na že tretjem srečanju in prvič v Pjongjangu sprejel južnokorejskega kolega, s katerim sta razpravljala o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka in uradnem končanju korejske vojne.

Vrh korejskih voditeljev bo lakmusov test za nadaljevanje ustavljenih pogajanj med Pjongjangom in Washingtonom ter novim srečanjem med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kim je namreč Trumpu že poslal pismo, v katerem ga prosi za novo srečanje, ki so ga v Beli hiši že potrdili.

Kim Džong Un privolil v ukrepe za jedrsko razorožitev