V petek in soboto je na predčasnih volitvah svoj glas oddalo rekordnih 31,28 odstotka volivcev. Foto: Reuters
V petek in soboto je na predčasnih volitvah svoj glas oddalo rekordnih 31,28 odstotka volivcev. Foto: Reuters

Na parlamentarnih volitvah v Južni Koreji je slavila opozicija na čelu z liberalno Demokratsko stranko, ki je s 175 osvojenimi sedeži le še okrepila svoj položaj v 300-članskem parlamentu in zadala hud poraz konservativnemu bloku predsednika države Yoon Suk Yeola, ki je osvojil 108 sedežev.

Glavna opozicijska sila, liberalna Demokratska stranka (DPK), pod vodstvom 60-letnega Lee Jae Myunga je v 300-članskem parlamentu skupaj z manjšimi strankami osvojila 175 sedežev, kar je 19 več kot na volitvah leta 2020. Opozicija ima sicer v parlamentu v Seulu večino že od leta 2016.

12 sedežev si je zagotovila novoustanovljena stranka Obnova Koreje nekdanjega pravosodnega ministra Cho Kuka, ki naj bi z blokom DPK sklenila zavezništvo.

Yoonov konservativni blok na čelu s Stranko moči ljudstva (PPP) je medtem osvojil 108 sedežev, kar je šest manj kot pred štirimi leti. Vodja PPP-ja Han Dong Hoon je že napovedal svoj odstop. Tega so ponudili tudi premier Han Duck Soo in več visokih vladnih pomočnikov.

Vlado je že doslej pri delu oviral parlament. Svoj program, ki med drugim predvideva reformo zdravstva, ukinitev ministrstva za enakost spolov in nadaljevanje ostre politike do Pjongjanga, bo očitno težko izvajala tudi v prihodnje.

Na Yoonovo srečo si opozicija ni zagotovila večine 200 sedežev, s čimer bi se lahko izognila predsedniškemu vetu, hipotetično pa bi lahko sprožila tudi postopek Yoonove odstavitve. Veto je predsednik v dveh letih od začetka mandata sicer uporabil že devetkrat.

Zaradi poraza PPP-ja je 63-letni Yoon postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Južne Koreje brez večinske podpore v parlamentu v celem mandatu.

Predvolilna kampanja je bila sicer bolj kot vsebinsko soočenje tekma v priljubljenosti oz. nepriljubljenosti voditeljev strank. Razprava o perečih vprašanjih – politiki do Severne Koreje, vse večjih socialnih razlikah, visokih cenah, starajočem se prebivalstvu, inflaciji in stavki specializantov – je izostala, zaradi česar so volitve v splošnem veljale za glasovanje o (ne)zaupnici Yoonovi vladi.