Južnokorejski šolarji med reševanjem izpitov novembra lani. Foto: AP
Južnokorejski šolarji med reševanjem izpitov novembra lani. Foto: AP

Predsednik Yoon Suk Yeol je pred kratkim javno kritiziral sprejemne izpite za vpis na fakultete, na katerih se pojavljajo vprašanja, ki niso v učnem načrtu javnih šol.

Nekatera izmed vprašanj so zaradi zapletenosti poimenovali kar ubijalska vprašanja. "Prekinili bomo začarani krog ubijalskih vprašanj na izpitih, ki vodijo v pretirano tekmovalnost med študenti in starši v zasebnem izobraževanju," je na tiskovni konferenci zdaj napovedal minister za izobraževanje Lee Ju-ho.

Maturitetna slovesnost na šoli za dekleta v Seulu. Foto: AP
Maturitetna slovesnost na šoli za dekleta v Seulu. Foto: AP

Ministrstvo za izobraževanje bo "izobraževalne kartele" zatrlo tudi z okrepljenim spremljanjem "lažnega in pretiranega oglaševanja".

Skupno poročilo ministrstva za izobraževanje in statističnega urada je ugotovilo, da je kar osem od desetih južnokorejskih mladostnikov vključenih v zasebno izobraževanje.

Zasebne šole naj bi zmanjševale rodnost

Južni Korejci so lani kljub upadu skupnega števila šolarjev porabili rekordnih 26 bilijonov vonov (skoraj 20 milijard evrov) za zasebno izobraževanje.

Južnokorejska vlada zasebne šole povezuje tudi z upadom rodnosti. Omenjeno poročilo je namreč tudi ugotovilo, da ima Južna Koreja najvišje stroške vzgoje otroka in najnižjo stopnjo rodnosti na svetu.