Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uradniki ministrstva za zdravje, delo in socialno varstvo ter tamkajšnja policija so pregledali obrat farmacevtske družbe Kobayashi Pharmaceutical v Osaki, potem ko so poročali o petem smrtnem primeru, ki bi lahko bil povezan s prehranskimi dopolnili za zniževanje holesterola, je poročala Al Džazira. Ta so vsebovala sestavino, imenovano rdeči kvasni riž ali "beni koji".

Družba Kobayashi je v petek sporočila, da je zaradi uživanja prehranskih dopolnil umrlo pet ljudi, 114 pa se jih zdravi v bolnišnici. Japonsko ministrstvo za zdravje trdi, da so smrtni primeri in zdravstvene težave posledice uživanja prehranska dopolnila, ter je opozorilo, da bi se lahko število obolelih povečalo.

Družba ni podala natančnejših informacij o zdravstvenih težavah, ki vključujejo tudi okvaro ledvic. Preiskava izdelka še poteka.

O prvih težavah z izdelkom so poročali lani, čeprav je sestavina "beni koji" že bila v uporabi v različnih prehranskih izdelkih. "Beni koji" vsebuje rdečo plesen monascus purpureus, ki se uporablja kot rdeče barvilo v nekaterih živilih.

Izdelek so umaknili s polic 22. marca, dva meseca po tem, ko je podjetje prejelo prva zdravstvena poročila o težavah. Predsednik družbe Akihiro Kobayashi se je opravičil, ker ni reagiral hitreje.

Prehranske dodatke je bilo mogoče kupiti v lekarnah brez recepta. Kobayashi je dejal, da je bilo v zadnjih treh letih prodanih približno milijon paketov. Družba je prodajala sestavino "beni koji" tudi drugim proizvajalcem, nekatere izdelek je izvozila tudi na Kitajsko in Tajvan.

Kitajsko združenje potrošnikov je pozvalo k prenehanju uporabe. Vlada je zaradi zdravstvenih težav, povezanih z dopolnili, ukazala prevetritev sistema odobritve zdravstvenih izdelkov.