Severna Koreja je v ponedeljek izvedla preizkus najmočnejše medcelinske balistične rakete v svojem arzenalu. Foto: Reuters
Severna Koreja je v ponedeljek izvedla preizkus najmočnejše medcelinske balistične rakete v svojem arzenalu. Foto: Reuters

V kompleksu Jongbjon, ki leži približno sto kilometrov severno od prestolnice, sicer že deluje jedrski reaktor z zmogljivostjo petih megavatov.

Strokovnjaki IAEA-ja so od sredine oktobra opazili "močan tok vode" iz hladilnega sistema lahkega vodnega reaktorja, je sporočil generalni direktor IAEA-ja Rafael Grossi. Vendar pa brez dostopa inšpektorjev IAEA-ja do objekta ni mogoče natančno potrditi delovanja reaktorja, je dodal Grossi.

Odkar so bili njeni inšpektorji leta 2009 izgnani iz Severne Koreje, je IAEA omejen na spremljanje jedrskega programa v Severni Koreji le s pomočjo satelitskih posnetkov.

Opazovalci so že mesece zaskrbljeni zaradi morebitne priprave novega severnokorejskega jedrskega poskusa. Severna Koreja je svoj prvi jedrski poskus izvedla leta 2006. Šesti in zadnji doslej, leta 2017, je bil tudi najmočnejši.

Severna Koreja ne bo oklevala z odgovorom z jedrskim orožjem, če bo k temu izzvana, je v ponedeljek zagrozil severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Severna Koreja je v ponedeljek izvedla preizkus najmočnejše medcelinske balistične rakete v svojem arzenalu, ki naj bi lahko dosegla ozemlje ZDA. Letela je približno 1000 kilometrov daleč in dosegla višino okoli 6000 kilometrov, padla je v Japonsko morje.