Policija je okrepila prisotnost v središču Aucklanda. Foto: Reuters
Policija je okrepila prisotnost v središču Aucklanda. Foto: Reuters

Novozelandski premer Chris Hipkins je sporočil, da napad ni bilo teroristično dejanje, ob tem pa pojasnil, da bo prvenstvo potekalo po načrtih. Po njegovih besedah policija v povezavi s streljanjem ne išče nikogar, saj je bil napad dejanje posameznika. "Za streljanje ni bilo nobenih političnih ali ideoloških motivov in zato ni bilo tveganja za nacionalno varnost," je še dejal Hipkins na novinarski konferenci.

Zaradi napada oblasti ne bodo povišale stopnje varnostne ogroženosti, bodo pa v mestu povečali navzočnost policije.

Policijski komisar Andrew Coster je povedal, da je bil v streljanju ranjen policist in še štirje drugi ljudje. Napadalec uradno ni bil identificiran, vendar naj bi šlo za 24-letnega moškega, ki je bil zaposlen na gradbišču, kjer se je zgodilo streljanje. Napadalec je s pištolo streljal po gradbišču in se premikal v višja nadstropja zgradbe, kjer so ga pozneje našli mrtvega.

Kot je pojasnil komisar Coster, je bil napadalec znan po nasilju v družini in je bil tudi obsojen na hišni pripor, a je imel izjemo, da lahko dela na gradbišču.

Napadi s strelnim orožjem so na Novi Zelandiji redki, so pa še zaostrili zakone o orožju po strelskem pohodu v Christchurch leta 2019, ko je napadalec ubil 51 muslimanskih vernikov, kar je bil najbolj smrtonosen strelski napad v zgodovini države.