To je bila že dvanajsta izstrelitev severnokorejske rakete letos. Foto: Reuters
To je bila že dvanajsta izstrelitev severnokorejske rakete letos. Foto: Reuters

Z japonskega obrambnega ministrstva so še sporočili, da zbirajo podatke, ali izstrelitev balistične rakete ogroža japonsko ozemlje. Raketa je letela 74 minut na višini 6000 metrov in padla v morje po tisoč kilometrih, je povedal vodja japonskega vladnega kabineta Hirokazu Matusno in pojasnil, da gre za do zdaj najdaljši čas letenja za severnokorejske rakete.

"Odzvali se bomo v tesnem sodelovanju z mednarodno skupnostjo," je na novinarski konferenci dejal Matsuno.

Aprila je Pjongjang opravil prvo izstrelitev medcelinske balistične rakete na trdo gorivo, ki bi lahko po ocenah poznavalcev dosegla cilje tudi na ameriškem ozemlju, pri čemer je Severna Koreja razvila tudi jedrske konice, ki se lahko namestijo na rakete tipa hwasong-18.

Do izstrelitve prihaja, potem ko je Pjongjang pred dnevi zagrozil ZDA, da bo v prihodnje sestrelil ameriška izvidniška letala, ki so po njegovih trditvah v juliju večkrat kršila zračni prostor Severne Koreje nad Vzhodnim morjem. Washington je obtožbe zanikal in zatrdil, da so ameriške vojaške patrulje v skladu z mednarodnim pravom.

Severna Koreja je tudi napovedala ustrezen odziv na nedavni obisk ameriške podmornice na jedrski pogon v Južni Koreji.

Izstrelitev sovpada tudi z udeležbo južnokorejskega predsednika Yoon Suk-yeola na vrhu Nata v Vilni, na katerem se je v torek z zavezništvom dogovoril o novem sodelovanju na enajstih področjih, kot so kibernetska varnost in hibridne tehnologije.

Zaradi preizkusov medcelinskih balističnih raket in razvoja jedrskega orožja so Varnostni svet in številne države po svetu že pred časom sprejele sankcije proti Severni Koreji.