Talibani so na začetku julija odredili zaprtje vseh kozmetičnih salonov v Afganistanu. Foto: Reuters
Talibani so na začetku julija odredili zaprtje vseh kozmetičnih salonov v Afganistanu. Foto: Reuters

V Kabulu se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo okoli 50 žensk, ki so vpile "delo, kruh in pravica".

Varnostne sile so po poročanju BBC-ja posredovale z vodnimi topovi. Nekaj udeleženk je tudi povedalo, da so proti njim uporabili paralizatorje.

Talibani so 2. julija odredili zaprtje vseh več tisoč kozmetičnih salonov v Afganistanu, pri čemer so lastnikom dali mesec dni časa za zaprtje.

Nošenje lasulj in puljenje obrvi naj bi bilo namreč v nasprotju z islamsko tradicijo, obiskovanje salonov pa da je samo "zapravljanje denarja".

Kozmetični saloni so bili poleg zdravstva še eno izmed redkih področij, na katerih so ženske v Afganistanu pod talibani sploh lahko delale.

Afganistanska trgovinska zbornica je ocenila, da bo zaradi zaprtja salonov brez dela ostalo 60.000 ljudi. Zaradi gospodarske krize so prihodki kozmetičark številnim družinam predstavljali edini vir preživetja.

"Moški nimajo služb. Ne vem, kaj bomo, ko prepovejo še to dejavnost," je po poročanju STA-ja za afganistanski spletni portal Tolo News na začetku meseca povedala ena od afganistanskih kozmetičark.

Omejevanje pravic žensk

Talibani so kozmetične salone zaprli tudi ob vodenju Afganistana med letoma 1996 in 2001. Ko so po ameriškem umiku iz države pred dvema letoma znova prevzeli oblast, so sprva kozmetične salone in trgovine z oblačili pustili odprte, vendar so bile izložbe pogosto zakrite, obrazi žensk na plakatih pa prebarvani.

Ženske v Afganistanu imajo od vzpona talibanov na oblast vse manj pravic. Med drugim ne smejo več obiskovati univerz in višjih šol, v veljavi so stroga šeriatska pravila oblačenja, potovati morajo v spremstvu moškega "varuha".