Ši in Biden sta se srečala lani ob robu vrha G20 na indonezijskem otoku Bali. Foto: EPA
Ši in Biden sta se srečala lani ob robu vrha G20 na indonezijskem otoku Bali. Foto: EPA

Z odsotnostjo Šija je padlo v vodo pričakovano srečanje med kitajskim in ameriškim voditeljem, ki pa se vseeno veseli udeležbe na srečanju G20 in obiska v Indiji, kjer bo od 7. do 10. septembra. "Razočaran sem, a ga bom videl," je Biden v nedeljo dejal ameriškim novinarjem, a ni navedel podrobnosti, kdaj bi ga lahko videl.

Dvodnevnega vrha držav članic G20 ta konec tedna v New Delhiju se bo udeležila večina voditeljev držav iz skupine, med katerimi poleg kitajskega predsednika Šija prav tako ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga bo zastopal zunanji minister Sergej Lavrov.

V Pekingu sicer niso pojasnili, zakaj v Indijo ne bo Šija. "Lahko vam povem, da je G20 pomemben forum za mednarodno gospodarsko sodelovanje," je povedala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning in ob tem dodala, da bo premier Li na srečanju posredoval stališče Kitajske o sodelovanju G20, pri čemer si bo prizadeval, da skupina "okrepi enotnost in sodelovanje ter sodeluje pri spopadanju z globalnimi ekonomskimi in razvojnimi izzivi".

Mao sicer ni posebej zatrdila, da Šija ne bo na vrh G20, a ker bo tam Li, to skoraj zagotovo pomeni, da bo kitajski predsednik odsoten, saj predsednik in premier nikoli istočasno ne zapustita države, kaj šele, da bi se udeležila istega dogodka.

To je prvič, da je kitajski voditelj odpovedal udeležbo na srečanju G20. Ši v času pandemije covida-19 sicer tudi ni prišel na srečanje G20 v Rimu, se ga je pa udeležil prek videopovezave.