Prizor s prvega srečanja obeh voditeljev lani v Singapurju. Foto: Reuters
Prizor s prvega srečanja obeh voditeljev lani v Singapurju. Foto: Reuters

Oznanilo je sledilo srečanju Trumpa s severnokorejskim pogajalcem Kim Yong-cholom v Beli hiši, poroča BBC. Prizorišče drugega srečanja še ni določeno, po nekaterih ugibanjih pa naj bi se voditelja sešla v Vietnamu.

Kim Yong-chol se je pred obiskom Bele hiše v hotelu v Washingtonu sešel z ameriškim zunanjim ministrom Mikom Pompeom. Z ministrstva so sporočili, da je šlo za dober pogovor. Kim Yong-chol je Trumpu predal pismo Kim Džong Una, njegova vsebina pa ni znana. Domnevno naj bi bilo posvečeno pripravam na novo srečanje.

Obisk severnokorejskega pogajalca v ZDA je prvi znak premika v diplomatskih pogovorih o jedrski razorožitvi Severne Koreje v več mesecih, poroča BBC.

Trump je dejal, da se veseli novega srečanja s Kimom. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je dejala, da pogovori med ZDA in Severno Korejo o denuklearizaciji napredujejo, a da bodo ZDA še naprej izvajale pritisk in sankcije zoper to državo.

Od Singapurja ni bilo veliko napredka

Trump in Kim sta se prvič sešla v Singapurju junija lani, od takrat pa ni bilo veliko napredka glede jedrske razorožitve Severne Koreje. Medtem pa je Pjongjang izboljšal odnose s Seulom in Pekingom.

Ob drugem srečanju med voditeljema ZDA in Severne Koreje bodo glede na medle dosežke prvega pričakovanja gotovo precej večja.