Foto: EPA Sončni vzhod v Melbournu, kjer bo danes 36 stopinj Celzija.
Foto: EPA Sončni vzhod v Melbournu, kjer bo danes 36 stopinj Celzija.

Prebivalci Marble Bara in Pannawonice v zahodni avstralski regiji Pilbara, v kateri živijo tudi aborigini, so se zbudili v peklensko jutro. Temperature so bile le dve stopinji Celzija nižje kot leta 1960, ko so na jugu Avstralije na letališču Oodnatta namerili rekordnih 50,7 stopinj Celzija.
Iz urada za vremenoslovje so sporočili, da se vročinski val počasi razteza na širše območje zahodne in južne Avstralije, kjer so temperature v povprečju višje za med 10 in 14 stopinj Celzija.

Vročinski val ne pojenja

Visoke temperature so zabeležili v Sydneyju, 29 stopinj Celzija, v Penrithu (39 stopinj Celzija), Dubbo (42 stopinj Celzija) in regiji Riverina 44 stopinj Celzija. Vročinski val se tako razteza čez pet zveznih držav, poroča Guardian.

Zaradi hude vročine in visoke koncentracije ozona so pristojne oblasti izdale opozorilo, naj se predvsem prebivalci s težavami dihal zadržujejo v zaprtih prostorih.

Avstralija decembrsko praznovanje vsako leto sicer pričaka v poletju, zato si zimsko vzdušje pričarajo umetno - veleblagovnice so okrašene z umetnim snegom, z zvončki ovešenimi sanmi in debelimi plašči.