Tuvalu leži med Avstralijo in Havaji. Foto: EPA
Tuvalu leži med Avstralijo in Havaji. Foto: EPA

Sporazum sta na srečanju tihomorskih voditeljev, ki je potekalo na Rarotongu na Cookovih otokih, podpisala avstralski premier Anthony Albanese in tuvalujski premier Kausea Natano.

Natano je sporazum označil za "svetilnik upanja", in "ne le mejnik, ampak velik korak naprej v skupni misiji zagotavljanja regionalne stabilnosti, trajnosti in blaginje". Za Albaneseja je najpomembnejši in "prelomen sporazum" s to otoško državo, ki ji bo Avstralija jamčila vojaško pomoč, če bo to zahtevala.

Tuvalu, ki ga sestavljajo trije grebenski otoki in šest atolov, na katerih živi 11.200 ljudi, je med najbolj ogroženimi državami na svetu zaradi podnebnih sprememb, zato je že večkrat pozval k hitrejšemu ukrepanju.

Otočje ogroža dvigovanje gladine morja. Foto: Reuters
Otočje ogroža dvigovanje gladine morja. Foto: Reuters

Avstralija je s sporazumom prvič ponudila zatočišče tujim državljanom zaradi grožnje podnebnih sprememb. V skladu s sporazumom bo tako 280 prebivalcev Tuvaluja vsako leto lahko dobilo vizume, ki jim bodo omogočili življenje, delo in študij v Avstraliji.

Po Natanovih besedah je omejitev števila izdanih vizumov namenjena temu, da migracije v Avstralijo ne povzročijo bega možganov.

"To je pomemben dan, ko je Avstralija priznala, da smo del tihomorske družine, s čimer prevzema odgovornost za ukrepanje," je avstralski premier povedal novinarjem.

Avstralija bo Tuvaluju za prilagajanje podnebnim spremembam pomagala tudi s finančnimi sredstvi, vključno z več kot desetimi milijoni dolarjev, ki jih bodo porabili za povečanje kopenske mase glavnega otoka za šest odstotkov, saj se država že dolga ukvarja s tem, kako se zaščititi pred dvigovanjem gladine morja.

Kot poroča BBC, je septembra Tuvalu tudi spremenil svojo ustavo, da bo njegova državnost ostala za vedno, tudi če bodo posledice podnebnih sprememb – ali kar koli drugega – povzročile izgubo njegovega fizičnega ozemlja. Januarja so napovedali, da bodo zgradili digitalno različico države v metaverzumu, da bi ohranili svojo zgodovino in kulturo.

Boj za vpliv s Kitajsko

Sporazum je namenjen tudi omejevanju vpliva Kitajske na območju Tihega oceana, kjer je Peking v zadnjih letih sklenil več varnostnih sporazumov z otoškimi državami. Tuvalu je namreč ena od le še 13 držav na svetu, ki ohranjajo diplomatske stike s Tajvanom, saj so se jim številne države že odrekle in jih zaradi različnih koristi zamenjale z navezavo s Pekingom.

V skladu s sporazumom se "obe državi zavezujeta, da se bosta medsebojno dogovorili o kakršnem koli partnerstvu, dogovoru ali sodelovanju s katero koli drugo državo ali subjektom o zadevah, povezanih z varnostjo in obrambo v Tuvaluju," je pojasnil Albanese.

Kot so pozneje povedali pri avstralski vladi, ta zaveza zajema vse obrambne, policijske, pristaniške, telekomunikacijske, energetske ali kibernetske varnostne ureditve Tuvaluja.

Albanese in Natano ob podpisu sporazuma na Cookovih otokih. Foto: EPA
Albanese in Natano ob podpisu sporazuma na Cookovih otokih. Foto: EPA