Po poročanju Guardiana je med 4. junijem in 8. avgustom v Katarju umrlo kar 44 nepalskih delavcev. Foto: EPA
Po poročanju Guardiana je med 4. junijem in 8. avgustom v Katarju umrlo kar 44 nepalskih delavcev. Foto: EPA
Salil Shetty
Generalni sekretar organizacije Amnesty International, Salil Shetty, je predstavil poročilo z naslovom 'Temna stran migracije: Osvetlitev katarskega gradbenega sektorja pred svetovnim nogometnim prvenstvom'. Foto: Reuters

Organizacija Amnesty International je v poročilu, ki je plod pogovorov z 210 tujimi delavci, delodajalci in vladnimi uradniki, zapisala, da je katarski gradbeni sektor prepreden z vsemi mogočimi zlorabami in izkoriščanjem delovne sile. Priseljenski delavci so prisiljeni delati v izjemno nevarnih okoliščinah na razgretem soncu, delajo za drobiž, nameščeni pa so v izjemno zanemarjenih stanovanjih, v katerih jih v eni sobi živi tudi do 15. Neki upravnik je delavce celo primerjal z živalmi.

12 ur na dan, 7 dni na teden
Nepalski delavci - teh je izmed vseh tujcev daleč največ, preostali so iz drugih azijskih držav -, ki gradijo stavbo svetovne nogometne organizacije Fifa, so potarnali, da z njimi ravnajo kot "z živino", saj morajo delati 12 ur dnevno brez počitka, in to sedem dni na teden, tudi med najbolj vročimi meseci v letu. Amnesty zato opozarja, da nekatere zlorabe spadajo že v kategorijo prisilnega dela.

Številni delajo tudi brez plačila, saj jim ga delodajalci kljub obljubam preprosto ne dajo, ko pa želijo opozoriti na svoje pravice, jim zagrozijo z denarnimi kaznimi, izgonom ali izgubo celotnega dohodka, če se ne prikažejo na delovnem mestu.

Leta 2012 so na travmatološkem oddelku v glavni bolnišnici v prestolnici Doha sprejeli več kot 1.200 delavcev, ki so morali poiskati pomoč zaradi padca z višine med opravljanjem zahtevnega dela. Okoli desetina je zaradi tega ostala pohabljenih, stopnja smrtnosti pa je bila "nezanemarljiva", je dejal neki neimenovani bolnišnični vir.

"Stanje je skrb vzbujajoče"
"Nobenega opravičila ni za to, da se v eni najbogatejših držav na svetu dogaja tako brezsrčno in kruto izkoriščanje tuje delovne sile, ki je celo prikrajšana za svoje plačilo in se iz dneva v dan bori za preživetje. Obseg izkoriščanja v državi je skrb vzbujajoč. Fifa ima dolžnost javno opozoriti, da ne bo dopuščala kršitev človekovih pravic pri gradbenih projektih, povezanih s svetovnim prvenstvom," so zapisali pri Amnesty Internationalu.

Poročilo Amnesty Internationala je nadaljevanje septembrske zgodbe, objavljene v časopisu Guardian, ki je razmere, v katerih tujci delajo v Katarju, primerjal z novodobnim suženjstvom. Poleti je tako skoraj vsak dan zaradi srčnega napada umrl en nepalski delavec, številnim so šefi pobrali tudi vse osebne dokumente, da bi jim preprečili odhod iz države. Nepalski veleposlanik v Katarju je stanje opisal kot "odprt zapor".