Pogled v enega izmed Amazonovih skladišč in centrov za pakiranje. Foto: EPA
Pogled v enega izmed Amazonovih skladišč in centrov za pakiranje. Foto: EPA
Amazon ima v Nemčiji približno 7.500 redno zaposlenih, 5.000 pa honorarnih sodelavcev. Foto: EPA

Afero je razkrila nemška televizija ARD v svojem dokumentarnem filmu o Amazonovem ravnanju s svojimi 5.000 honorarnimi uslužbenci s celotne Evrope, ki delajo v njihovih nemških skladiščih. V filmu so prikazani vseprisotni varnostniki družbe HESS Security v črnih uniformah, škornjih in po vojaško obriti. Zaposleni so bili, da so vzdrževali red v hostlih in poceni hotelih, kjer so stanovali tuji delavci, ki naj bi se varnostnikov bali.

Dokumentarec je podal fotodokaze, da varnostniki redno preiskujejo spalnice in kuhinje tujega osebja pri Amazonu. "Govorijo nam, da so oni tu policija," se je za ARD potožila neka Španka. Delavce naj bi po zajtrku preiskali, da ne bi vzeli s seboj kake žemlje.
Neko drugo delavko naj bi "mišičast, tetoviran varnostnik" vrgel iz natrpane hiške, ki si jo je delila s petimi drugimi, ker je na radiatorju sušila svoje mokro perilo. Varnostniki so nato z avtomobilskimi lučmi svetili vanjo, medtem ko je pakirala svoje stvari.

Več varnostnikov je posnetih v oblačilih berlinske znamke Thor Steinar, ki je neločljivo povezana z nemško skrajno desnico. Tako (nogometna zveza) Bundesliga kot tudi zvezni parlament sta znamko zaradi njenih povezav z neonacisti prepovedala, ironija pa je, da je zaradi istega razloga ta oblačila Amazon leta 2009 nehal prodajati.

Manjša plača od obljubljene
Film špekulira, da je ime "HESS Security" aluzija na Hitlerjevega vodjo kabineta Rudolfa Hessa. Direktor družbe naj bi bil "Uwe L", ki se druži z nogometnimi huligani in obsojenimi neonacisti.
Avtorji dokumentarca, ki so spali v enem izmed omenjenih nizkocenovnih hotelov z Amazonovimi delavci, pravijo, da so jih HESS-ovi varnostniki aretirali potem, ko so jih ujeli s kamerami. Ukazali so jim, naj predajo film, ko pa so to zavrnili, so jih zadrževali vse do prihoda policije.

ARD navaja, da so Amazonovi delavci delali osemurne izmene v skladiščih v Bad Hersfeldu, Konstanzu in Augsburgu. Številni med njimi so hodili po 17 kilometrov do delovnega mesta, vse pa so lahko kadar koli odpustili. Ob prihodu v Nemčijo so večini že takoj sporočili, da bodo zaslužili manj od obljubljenega, a se niso pritožili, ker so se bali, da jih bodo poslali domov.

HESS Security se na film še ni odzval, stran Amazona na Facebooku pa so takoj po predvajanju preplavile jezne pritožbe. "Čeprav varnostne službe ni najel Amazon, seveda preučujemo navedbe glede obnašanja varnostnikov in bomo sprejeli ustrezne ukrepe. Diskriminacije ali ustrahovanja ne toleriramo," so sporočili iz internetnega velikana.