Sudan je pred spopadi zapustilo že na tisoče ljudi. Foto: EPA
Sudan je pred spopadi zapustilo že na tisoče ljudi. Foto: EPA

Potrebe so se povečale, zato so Združeni narodi spremenili svoj odzivni načrt za to državo.

"Danes potrebuje humanitarno pomoč in zaščito 25 milijonov ljudi, več kot polovica prebivalcev Sudana," je novinarjem v Ženevi povedal vodja Urada Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) Ramesh Rajasingham.

Spopadi med sudansko vojsko predsednika države Abdela Fataha Al Burhana in močno paravojaško skupino RSF podpredsednika Mohameda Hamdana Dagala so izbruhnili 15. aprila. Po podatkih zdravnikov je bilo v spopadih do zdaj ubitih okoli tisoč ljudi, večinoma v prestolnici Kartum in njeni okolici ter v zvezni državi Zahodni Darfur.

Spopadi so še poglobili humanitarno krizo v državi, v kateri je bil že pred njimi vsak tretji prebivalec odvisen od humanitarne pomoči.

Združeni narodi bodo po novih podatkih za pomoč prebivalcem v Sudanu potrebovali okoli 2,56 milijarde dolarjev (okoli 2,36 milijarde evrov), potem ko so konec lanskega leta to potrebo ocenjevali na 1,75 milijarde dolarjev (1,62 milijarde evrov). Sredstva bodo agencijam ZN-a omogočila zagotovitev pomoči 18 milijonom najbolj ranljivih prebivalcev Sudana, je poudaril Rajasingham.

Agencija ZN-a za begunce pa je danes sporočila, da bodo za sudanske begunce, ki jih bo po neuradnih podatkih samo letos iz države odšlo 1,1 milijona, potrebovali 470 milijonov dolarjev (435 milijonov evrov). V mesecu dni od začetka spopadov jih je iz države pobegnilo že 220.000. Več kot 700.000 prebivalcev pa je zaradi spopadov notranje razseljenih.