V Harareju so letos potrdili že 50 smrti zaradi kolere. Foto: EPA
V Harareju so letos potrdili že 50 smrti zaradi kolere. Foto: EPA

Zadnji izbruh kolere se je po poročanju BBC-ja zgodil februarja letos in od takrat so potrdili 6000 primerov, med njimi pa 123 domnevnih smrti zaradi kolere.

Kolera je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz vrst vibrionov. Prenaša se s pitjem onesnažene vode oziroma pijač, uživanjem onesnažene hrane in prek onesnaženih rok.

"Če voda sploh pride, je pogosto umazana," je za BBC povedal 46-letni Regai Chibanda, 46-letni oče petih otrok iz okrožja Chitungwiza v prestolnici Harare, kjer z oskrbo vode ni kaj dosti bolje od podeželskih območij.

Zimbabve se je v preteklosti že spopadal s hujšimi izbruhi kolere, zaradi katere je med letoma 2008 in 2009 umrlo več kot 4000 ljudi.

Takratni izbruh se je zgodil v obdobju političnih nemirov in negotovosti zaradi hude gospodarske krize in hiperinflacije.

Danes se inflacija znova zvišuje in primere kolere so potrdili že vseh desetih pokrajinah, kjer so najbolj prizadeti otroci, ki so prepuščeni sami sebi v vročih dneh, medtem ko so starši na delu.

Predsednik Emmerson Mnangagwa, ki je avgusta zmagal na spornih volitvah in osvojil drugi predsedniški mandat, je obljubil vsedržavni program vrtanja vodnih vrtin, ki naj jim elektriko dobavljale sončne elektrarne. V program bo vključenih 35.000 vasi, ki nimajo dostopa do čiste pitne vode.