Protesti so se začeli na vzhodu države. Foto: Reuters
Protesti so se začeli na vzhodu države. Foto: Reuters

V nedeljo je na stotine ljudi po nogometni tekmi zaprlo cesto blizu stadiona v glavnem mestu Kartum in vzklikalo protivladna gesla, nato pa je prišlo do spopadov s policijo v protiizgredni opremi, poroča BBC.

Protesti so izbruhnili po napovedi podražitve kruha in goriva. V zadnjem letu so se cene nekaterih dobrin več kot podvojile, inflacija pa je narasla na skoraj 70 odstotkov. Vrednost sudanskega funta je močno padla, iz mest, vključno z glavnim, pa poročajo o pomanjkanju.
Po poročanju BBC-ja so se protesti začeli v vzhodnem mestu Atbara, kjer so protestniki zažgali urad Baširjeve stranke Nacionalni kongres.

Prvi javni nagovor predsednika

Prvič po šestih dneh protestov se je oglasil sudanski predsednik Omar Al Bašir, proti kateremu so protesti tudi uperjeni.

Državljane je posvaril, naj ne nasedejo "poskusom ustvarjanja frustracij".

Predsednik je po navedbah državne tiskovne agencije dejal, da bo država "nadaljevala z godpodarskimi reformami, ki državljanom zagotavljajo dostojno življenje".

Očividci pravijo, da ponekod vojska ni posredovala in je celo dajala vtis, da je na strani protestnikov.

Demonstracije so se nato razširile v Kartum in v druga mesta ter dele države. V soboto naj bi policija v mestu Vad Madani jugovzhodno od Kartuma uporabila solzivec in pretepala protestnike, ki so pozivali k odstopu dolgoletnega predsednika Omarja Al Baširja.

Prostore vladajoče stranke so zažgali tudi v El Rahadu, jugozahodno od glavnega mesta, protestniki pa so vzklikali "Ne lakoti". Tudi tam naj bi policija uporabila solzivec.
Medtem so stavko za ponedeljek napovedali tudi zdravniki, ki želijo stopnjevati pritisk na Baširja.

Proteste je sprožila napoved podražitve kruha in goriva. Foto: Reuters
Proteste je sprožila napoved podražitve kruha in goriva. Foto: Reuters

Opozicija: Ubitih 22 ljudi

Iz opozicije so sporočili, da je bilo od srede ubitih 22 protestnikov, oblasti pa pravijo, da je to število veliko manjše. Nekateri zdravniki pravijo, da so videli protestnike v bolnišnicah s strelnimi ranami, poročajo tudi o več mrtvih in ranjenih.

Oblasti so v soboto aretirale 14 voditeljev opozicijske koalicije Sile narodnega soglasja, vključno z vodjo koalicije, 85-letnim Farukom Abujem Iso. Predstavnik opozicijske skupine Sadik Jusef je dejal, da želi "režim" z aretacijami končati ulične proteste.

"Oboroženo represijo" je obsodil tudi vodja glavne opozicijske stranke Uma Sadik Al Mahdi, ki je dejal, da proteste spodbujajo "vse slabše razmere " v Sudanu. Vlado predsednika Baširja je pozval, naj privoli v miren prenos oblasti ali pa naj se sooči s sudanskim ljudstvom. Po njegovih besedah bo vlada ta spopad izgubila.

Omar Al Bašir je oblast v Sudanu prevzel leta 1989 z državnim udarom. Foto: Reuters
Omar Al Bašir je oblast v Sudanu prevzel leta 1989 z državnim udarom. Foto: Reuters

Mahdi je bil sudanski premier v letih 1966 in 1967 ter med letoma 1986 in 1989, v sredo pa se je vrnil v državo po skoraj letu dni v izgnanstvu. Njegova vlada je bila zadnja demokratično izvoljena, Bašir pa jo je zrušil z državnim udarom leta 1989. Baširja je medtem Mednarodno kazensko sodišče obtožilo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v sudanski zahodni pokrajini Darfur, od koder je bilo pregnanih dva milijona ljudi, ubitih pa jih je bilo več kot 200.000.

Baširja so ZDA v devetdesetih letih 20. stoletja obtožile podpiranja terorizma, zoper Sudan pa so bile uvedene sankcije. ZDA so jih umaknile leta 2017, od takrat pa je bilo zelo malo napredka za gospodarstvo.

Leta 2011 se je od Sudana odcepil Južni Sudan, s čimer je Sudan izgubil tri četrtine naftnih zalog. Sledila je državljanska vojna, v kateri je umrlo 1,5 milijona ljudi.