Kar polovica od 25 milijonov prebivalcev Sudana potrebuje humanitarno pomoč in zaščito. Foto: Reuters
Kar polovica od 25 milijonov prebivalcev Sudana potrebuje humanitarno pomoč in zaščito. Foto: Reuters

V Sudanu že deset mesecev trajajo spopadi med vojsko in paravojaškimi silami za hitro podporo (RSF), zaradi česar je bilo na milijone ljudi prisiljenih zapustiti svoje domove in pobegniti tudi čez mejo v sosednje države.

"Posledice zadnjih 300 dni pomenijo, da bo letos verjetno več kot 700.000 otrok trpelo za najsmrtonosnejšo obliko podhranjenosti," je na novinarski konferenci v Ženevi dejal tiskovni predstavnik Unicefa James Elder. "Unicef ne bo mogel zdraviti več kot 300.000 tistih brez izboljšanega dostopa in brez dodatne podpore. V tem primeru bi jih verjetno umrlo več deset tisoč," je opozoril.

Od začetka vojne so opazili tudi 500-odstotno povečanje v številu umorov, spolnega nasilja in pridobivanja otrok za boj.

V severnoafriški državi je od izbruha spopadov aprila lani notranje razseljenih najmanj osem milijonov ljudi. Več tisoč jih je bilo ubitih. Pomoč pa potrebuje približno 25 milijonov ljudi, kar je več kot polovica prebivalstva.

V intenzivnih spopadih še naprej uničujejo vodovodna omrežja in drugo kritično civilno infrastrukturo, skoraj tri četrtine zdravstvenih ustanov na območju spopadov pa ne deluje. Hkrati se hitro širijo bolezni, kot so kolera, ošpice in malarija, več milijonov otrok pa ne more hoditi v šolo, opozarjajo pri Združenih narodih.

Združeni narodi so ta teden že pozvali donatorje k pomoči v vrednosti 4,1 milijarde dolarjev, od tega je Unicef zaprosil za 840 milijonov, s katerimi bi pomagal 7,6 milijona otrokom.

Elder je povedal, da lani kljub obsežnosti potreb niso dobili sredstev, ki jih je Unicef zahteval za skoraj tri četrtine otrok v Sudanu.