Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gasilci so ogenj že pogasili in evakuirali stanovalce, o požaru pa so uvedli preiskavo. Kot je za BBC povedal vodja reševalcev Robert Mulaudzi, je požar popolnoma uničil zgradbo. Število umrlih v požaru bi se lahko še povzpelo, saj iskanje vseh žrtev po njegovih besedah še poteka.

Petnadstropna stavba je stala na zapostavljenem območju nekdanjega poslovnega okrožja gospodarskega središča Južne Afrike in se uporabljala kot neformalno prebivališče.

Mulaudzi je pojasnil, da je bila starejša zgradba nekoč že zapuščena, a so v njej vseeno živeli ljudje, ki so predelali več notranjih prostorov. Prav te predelave so krive, da je mnogo žrtev ostalo ujetih v zgradbi, ko je zagorelo. Kot je še povedal, kaj takega še ni doživel v svojih 22 letih dela.

Vzrok požara po navedbah reševalcev še ni znan. Mgcini Tshwaku, član mestnega odbora za javno varnost, je sicer kot najverjetnejši vzrok navedel sveče, ki se uporabljajo za razsvetljavo. Stavba, v kateri naj bi ljudje bivali nezakonito, namreč nima elektrike.

Po poročanju tamkajšnjih medijev so v zgradbi večinoma živeli neprijavljeni migranti. V tej soseski je sicer veliko zgradb, v katerih so si prebivališča našli migranti.

Mestne oblasti so sporočile, da je zgradba v njihovi lasti, za njeno nezakonito prilastitev pa so obtožile kriminalne združbe, ki po njihovih besedah izkoriščajo revne in ranljive ljudi, ko zasežejo poslopja in v njih natrpajo preveliko število stanovalcev.

Mestni predstavnik Lebogang Maile, pristojen za stanovanjsko problematiko, je povedal, da je v največjem mestu v državi kronično pomanjkanje stanovanj in da kar 1,2 milijona ljudi potrebuje streho nad glavo.

V požaru v Johannesburgu umrlo najmanj 73 ljudi