Najhuje je bilo v poplavah prizadeto mesto Derna. Foto: Reuters
Najhuje je bilo v poplavah prizadeto mesto Derna. Foto: Reuters

Humanitarne razmere na poplavnih območjih na vzhodu Libije so trenutno kritične, saj tamkajšnji prebivalci še vedno nimajo dostopa do osnovnih potrebščin, je opozoril Rdeči križ. Kritičen je tudi položaj pogrešanih, saj so njihove možnosti za preživetje več kot teden dni po ujmi zelo majhne.

Prebivalci na vzhodu Libije, ki so jo pred desetimi dnevi prizadele uničujoče poplave, še vedno nimajo hrane, ustreznih zatočišč, dostopa do čiste vode, elektrike in telekomunikacijskih storitev, je sporočila tiskovna predstavnica Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) za Bližnji in Srednji vzhod Imene Trabelsi.

Ob tem, da so se v zadnjih dneh pojavljali nasprotujoči si podatki glede števila mrtvih, je Trabelsi poudarila, da je v danih razmerah v Libiji natančne podatke težko podati. Po njenih besedah je zelo kritičen tudi položaj pogrešanih, teh je najmanj 10.000, saj so njihove možnosti za preživetje več kot teden dni po poplavah zelo majhne.

Izpostavila je tudi težave pri komunikaciji med ekipami Rdečega križa na terenu, saj na prizadetih območjih ne deluje medmrežje, težave pa imajo tudi v telekomunikacijskem omrežju. Dodala je še, da so poplave poškodovale številne ceste in mostove ter da je ICRC priskrbel približno 6000 vreč za trupla, še 5000 pa jih je na poti. Na območje je poslal tudi forenzične strokovnjake.

Poplave, ki so po prihodu neurja Daniel zajele Libijo, so prizadele predvsem mesto Derna, kjer je voda zaradi porušenja dveh jezov zalila mesto, v katerem je prej živelo okoli 100.000 ljudi. Pomoč državi je poleg EU, ZDA, Rusije, Turčije in več drugih držav ter institucij poslala tudi Slovenija.