Protest v Libiji po oznanitvi srečanja med ministroma. Foto: EPA
Protest v Libiji po oznanitvi srečanja med ministroma. Foto: EPA

Nadžla Al Manguš in Elij Cohen sta se srečala v Rimu. Libija – kot številne arabske države – nima diplomatskih odnosov z Izraelom.

Izrael je sporočil, da sta minister in ministrica govorila o morebitnem sodelovanju, vključno z izraelsko pomočjo na različnih področjih, tudi na področju kmetijstva in upravljanja z vodo, poroča Deutsche Welle.

Cohen je libijski kolegici omenil tudi pomen ohranjanja judovske dediščine v Libiji. Pogovore med njima je omogočil italijanski zunanji minister Antonio Tajani.

Premier Dbejbe je sporočil, da je ministrica začasno suspendirana, vodenje njenega resorja pa je prevzel minister za mlade.

Medtem pa so z zunanjega ministrstva sporočili, da je ministrica v skladu s politiko vlade zavrnila srečanja z izraelskimi predstavniki. Srečanje z izraelskim ministrom so tako opisali kot "naključno in neuradno" ter "nenačrtovano". Srečala sta se med pogovori z italijanskim zunanjim ministrom, sprejeti pa niso bili nikakršni dogovori, so dodali.

Parlament, ki ima sedež na vzhodu Libije, je pozval k izrednemu zasedanju, na katerem bi razpravljali o "etičnem zločinu proti libijskemu ljudstvu", kot so poimenovali srečanje ministrice z izraelskim kolegom.

Medtem pa Reuters navaja neimenovanega izraelskega uslužbenca, ki nasprotno od libijskega zunanjega ministrstva trdi, da je bilo srečanje ministra in ministrice koordinirano in da je trajalo skoraj dve uri. Po besedah tega uslužbenca libijski premier vidi Izrael kot morebiten most med Libijo in Zahodom oziroma ameriško vlado. Srečanje so odobrile najvišje instance, je še dejal izraelski uslužbenec.

Po libijski zakonodaji iz leta 1967 je sicer za kakršno koli sodelovanje z Izraelom predvidena kazen do devet let zapora.

Po oznanitvi srečanja so se v Libiji začeli protesti. Protestniki so se v nedeljo zvečer zbrali pred rezidenco premierja, ki so jo skušali zažgati, obenem pa so zahtevali njegov odstop, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Protesti so potekali tudi zunaj Tripolija.