44-letni Faye je še posebej priljubljen med mladimi v državi, kjer je več kot 60 odstotkov prebivalcev mlajših od 25 let. Foto: Reuters
44-letni Faye je še posebej priljubljen med mladimi v državi, kjer je več kot 60 odstotkov prebivalcev mlajših od 25 let. Foto: Reuters

Državna volilna komisija je sporočila, da je glede na preštete glasove z 90 odstotkov volišč Faye osvojil 53,7 odstotka glasov, medtem ko jih je Ba prejel 36,2 odstotka, kar pomeni, da drugi krog predsedniških volitev ne bo potreben. Uradne izide nedeljskih volitev naj bi razglasili v petek.

"Čestitam Fayeju za zmago v prvem krogu," je v izjavi za javnost sporočil Ba, ki ga je pred volitvami podprl tudi zdajšnji predsednik Macky Sall. "Senegalci so okrepili dobro zdravje naše demokracije. Želim mu uspeh na čelu naše države," je še dejal Ba.

Predvolilni čas je zaznamovala najhujša politična kriza v državi v zadnjih desetletjih, potem ko je nameraval aktualni predsednik volitve, ki bi morale potekati že 25. februarja, preložiti na 15. december, kar je sprožilo nasilne proteste. Po tednih nemirov je posredovalo vrhovno sodišče, ki je Salla prisililo, da se volitve izpeljejo prej.

Podporniki Diomayeja slavijo na ulicah Dakarja. Foto: Reuters
Podporniki Diomayeja slavijo na ulicah Dakarja. Foto: Reuters

Številni upajo, da bodo volitve prinesle stabilnost in gospodarski zagon po treh letih političnih pretresov, ki so jih spremljali protivladni protesti, kjer so bile tudi žrtve med protestniki.

Faye je obljubil vrsto sprememb, vključno z vnovičnimi pogajanji o naftnih in plinskih pogodbah države, čeprav je prejšnji teden poskušal vlagatelje prepričati, da bo država spoštovala svoje zunanje obveznosti. Senegal namreč namerava letos začeti pridobivati nafto in zemeljski plin.

Sall, ki je bil na čelu države dva zaporedna mandata, na tokratnih volitvah ni nastopil, njegova vladajoča stranka Benno Bokk Yakaar (BBY) je zato podprla dozdajšnjega premierja, 62-letnega Baja, ki je obljubljal milijon delovnih mest v petih letih, volivce pa je nagovarjal tudi z besedami, naj volijo izkušnje in kompetence namesto političnih avanturistov.

Šele prejšnji teden prišel iz zapora

Faye je bil šele prejšnji teden izpuščen iz zapora, potem ko je bil na hitro sprejet zakon o pomilostitvi. 43-letnik je bil zaprt na podlagi obtožb o spodbujanju upora. Predstavlja se kot kandidat za spremembo sistema in zagovornik levičarskega panafrikanizma, je član stranke Pastef, ki jo vodi Ousmane Sonko, ki na volitvah zaradi obsodbe o obrekovanju ni smel nastopiti. Fayejevo predvolilno geslo je bilo zato kar "Diomaye je Sonko".

Aktualni predsednik Sall je želel volitve namesto februarja izpeljati šele decembra, kar je sprožilo nasilne proteste. Foto: Reuters
Aktualni predsednik Sall je želel volitve namesto februarja izpeljati šele decembra, kar je sprožilo nasilne proteste. Foto: Reuters

60 odstotkov ljudi mlajših od 25 let

Senegal je dolgo veljal za oazo stabilnosti v sicer nemirni Zahodni Afriki, kjer so se v zadnjih letih državni udari vrstili drug za drugim. V državi pod pragom revščine živi več kot tretjina prebivalstva, letno pa državo zapusti na tisoče ljudi. 60 odstotkov prebivalcev je mlajših od 25 let, a jih tare hudo pomanjkanje zaposlitev. Vprašanje upravljanja dobičkov od pred kratkim odkritih nahajališč nafte in plina pa krepi bojazni, da se bosta v prihodnje korupcija in revščina še bolj razpasli.

V Senegalu živi 18 milijonov ljudi, volilno pravico jih je imelo 7,3 milijona. Volilna udeležba je bila 71-odstotna, volitve pa so potekale brez incidentov.

Miren prenos oblasti v Senegalu bi pomenil spodbudo demokraciji v Zahodni Afriki, kjer je bilo od leta 2020 kar osem vojaških udarov. Nekatere vojaške hunte, ki so prevzele oblast, so prekinile vezi s tradicionalnimi zavezniki v regiji, kot so Francija in Združene države, in se namesto tega obrnile na Rusijo za pomoč v boju proti džihadističnim upornikom.