Uganda je svojo vojsko v boju proti ADF-ju poslala tudi v sosednji DR Kongo. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Uganda je svojo vojsko v boju proti ADF-ju poslala tudi v sosednji DR Kongo. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Ugandska policija je sporočila, da so pripadniki ADF-ja v petek zvečer napadli srednjo šolo Lhubirira v kraju Mpondwe okoli dva kilometra od meje z DR Kongo. Pri tem so zažgali spalnico in pokradli hrano.

Ugandska policija je sprva poročala o 25 smrtnih žrtvah, za katere so pozneje potrdili, da gre za dijake srednje šole, stare okoli 16 let.

Po neuradnih podatkih naj bi napadalci več ljudi tudi ugrabili. Joe Walusimbi, predstavnik ugandskega predsednika Yowerija Musevenija v Kaseseju, je za Associated Press povedal, da oblasti skušajo preveriti število žrtev in ugrabljenih.

Storilci so po napadu pobegnili proti težko prehodnemu narodnemu parku Virunga v sosednjem DR Kongu. Ugandska vojska je sporočila, da njihove sile zasledujejo napadalce, da bi rešili ugrabljene.

Številni napadi na civiliste

ADF velja za najbolj smrtonosno med številnimi milicami v DR Kongu. ZDA jih označujejo za teroristično organizacijo.

Uganda jih krivi za bombni napad na prestolnico Kampala leta 2021. Aprila letos so napadli vas na zahodu DR Konga, pri čemer so ubili najmanj 20 ljudi. Marca so v napadu na vas Mukondi ubili 36 ljudi.

ADF od uporniških sil do povezav z Islamsko državo

Leta 1995 je ADF ustanovila koalicija uporniških sil – vključno z Ugandsko muslimansko osvobodilno vojsko in Nacionalno vojsko za osvoboditev Ugande (NALU) – za boj proti administraciji predsednika Yowerija Musevenija.

Milico so podpirale različne vlade DR Konga, ki so se bojevale proti vplivu Ruande in Ugande na domačih tleh.

Podpora se je končala leta 2013, ko je ADF začel napadati tudi kongovske vojaške cilje. Vodja skupine Jamil Mululu je po spopadih leta 2015 pobegnil v Tanzanijo, kjer so ga aretirali in izročili njegovi domovini, da bi mu sodili zaradi obtožb terorizma.

Ugandska vojska v boju proti ADF-ju

V zadnjih letih ADF povezujejo s skrajno džihadistično skupino Islamska država, njegovi pripadniki pa so se začeli poimenovati z izrazom Mesto monoteizma in mudžahidov.

Uganda je za boj proti ADF-ju v DR Kongo leta 2021 napotila svojo vojskoin tam so skupaj s kongovskimi silami izvajali zračne in topniške napade.