Nova zdravstvena zakonodaja naj bi olajšala dostop do zdravstvenih storitev za revnejše prebivalce. Foto: EPA
Nova zdravstvena zakonodaja naj bi olajšala dostop do zdravstvenih storitev za revnejše prebivalce. Foto: EPA

Kot poroča BBC, bo sporna zakonodaja povzročila največji pretres kenijskega zdravstvenega sektorja v zadnjih 20 letih.

Kenijska vlada trdi, da bodo z novo zakonodajo zdravstveno varstvo naredili bolj dostopno za revne prebivalce, a Kenijci menijo, da gre le še za en nov davek in zadnjega v nizu ukrepov, ki jih je sprejel Ruto in s katerimi so še narasli življenjski stroški.

Rutu tudi očitajo, da je prelomil predvolilne obljube, ko je pred lansko zmago na volitvah zagotavljal, da bo olajšal finančno breme za kenijske družine.

Nekatere tudi skrbi, da bo nov zdravstveni sklad, v katerega se bodo stekali zbrani prispevki, nov vir korupcije, kot je dosedanja zdravstvena blagajna, ki pogosto prebivalcem ne omogoča dostopa do zdravstvenih storitev, do katerih so sicer upravičeni.

Trenutno Kenijci plačujejo med 150 in 1700 kenijskih šilingov mesečno oziroma med 0,95 in 10,70 evra mesečno v Nacionalni sklad za zdravstveno zavarovanje. V skladu z novo zakonodajo bo ustvarjen nov sklad, pri čemer se bo najnižji prispevek podvojil, medtem ko bo večina zaposlenih prispevala višji delež svoje plače.

Ruto je pred volitvami obljubljal, da bo prebivalce odrešil pretiranih finančnih bremen. Foto: AP
Ruto je pred volitvami obljubljal, da bo prebivalce odrešil pretiranih finančnih bremen. Foto: AP

Delodajalci proti prispevku

Kenijska ministrica za zdravje Susan Nakhumicha je dejala, da je nov prispevek boljši, saj "bo Kenijcem vseh družbenih slojev omogočil, da prispevajo glede na svoje prihodke". Kot je pojasnila, tisti z nižjimi zaslužki trenutno plačujejo višji odstotek svojega dohodka kot premožnejši.

Delodajalci, ki so dolžni izenačiti prispevke svojih zaposlenih, so nasprotovali novemu zakonu, saj menijo, da je 2,75-odstotni prispevek previsok. Po njihovem mnenju bo to prizadelo podjetja in še poslabšalo krizo življenjskih stroškov, ki je v začetku tega leta spodbudila val protestov po vsej Keniji.

Proti novemu zdravstvenemu načrtu so se izrekle tudi nekatere zdravstvene organizacije in predstavniki civilne družbe, za katere je nov prispevek prav tako precejšen, če se upoštevata nedavno zvišanje cen goriva in povečanje življenjskih stroškov.

Kenijci se bodo morali po novem prijaviti v predlagani nacionalni sklad za socialno zdravstveno zavarovanje za dostop do javnih zdravstvenih storitev, tisti, ki se ne bodo prijavili, pa do storitev ne bodo mogli dostopati.

Kljub kritikam in nezadovoljstvu je parlament v torek podprl Ruta in potrdil predlagano zakonodajo.