Etiopski premier Abiy Ahmed. Foto: Reuters
Etiopski premier Abiy Ahmed. Foto: Reuters

To je prvič, da je etiopska vlada uradno potrdila pogajanja z OLO, ki se že desetletja bori z vlado. “Pogajanja z Oromsko osvobodilno vojsko se bodo začela pojutrišnjem v Tanzaniji," je napovedal Abiy.

OLA se je odcepila od Oromske osvobodilne fronte, nekoč prepovedane opozicijske stranke, ki se je po Abiyevem prihodu na oblast leta 2018 vrnila iz izgnanstva. Skupina vladi zameri domnevno marginalizacijo in zapostavljanje oromskega ljudstva.

OLA in zvezna vlada krivita ena drugo za vrsto napadov v etiopski pokrajini Oromiya, najbolj poseljeni pokrajini v državi, v katerih je bilo ubitih več civilistov.

Februarja je državna komisija za človekove pravice sporočila, da je bilo ubitih najmanj 50 ljudi v napadu, za katerega so okrivili OLO. Oktobra pa sta OLA in še ena oromska skupina okrivili etiopsko vlado za zračne napade, v katerih je bilo ubitih več civilistov.

“Etiopsko ljudstvo in vlada krvavo potrebujeta ta pogajanja," je povedal Abiy na slovesnosti v počastitev mirovnega sporazuma med vlado in uporniki v Tigrayu, kjer so spopadi izbruhnili leta 2020 in se končali lani.