Brazilski zapori se že leta spopadajo z razmahom nasilja med različnimi tolpami. Foto: EPA
Brazilski zapori se že leta spopadajo z razmahom nasilja med različnimi tolpami. Foto: EPA
Brazilija
Brazilija ima velike težave s prenatrpanostjo zaporov. Foto: EPA

Sprva so poročali, da je bilo v nedeljo v enem zaporu ubitih 25 ljudi, v ponedeljek pa so to število pristojne oblasti znižale na deset. Brazilska policija je prvotno sporočila, da je bilo med nedeljskimi žrtvami več obglavljenih in zažganih. Spopad je izbruhnil v zaporu Agricola de Monte Cristo v času obiskov, jetniki pa so za talce vzeli približno 100 obiskovalcev, večinoma žensk, ki so jih po koncu upora osvobodili, poroča BBC, ki se sklicuje na brazilsko spletno stran G1.

Nasilje je izbruhnilo, ko je skupina jetnikov iz enega predela zapora vdrla v predel pod nadzorom druge tolpe, je pojasnila policija. Zaporniki so bili oboroženi z noži in lesenimi palicami. Zaporniki so zahtevali pogovor s predstavniki pravosodne oblasti.

Posebne policijske enote so v operaciji osvobodile talce in do večera spet prevzele nadzor nad zaporom. "Vsi talci so osvobojeni," je dejal pravosodni minister zvezne države Roraima Uziel Castro.

V enem izmed zaporov v zvezni državi Rondonia na severozahodu države pa je v ponedeljek izbruhnil nov upor med zaporniki, ki naj bi bil povezan z nedeljskimi nemiri. Kot so sporočile pristojne oblasti, je umrlo najmanj osem zapornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zaporu Agricola de Monte Cristo, kjer je prostora za 740 jetnikov, je trenutno 1.400 zapornikov. Vodja sindikata delavcev v zaporih v Roraimi Joana Moura je za tamkajšnji časopis Folha de Boa Vista dejala, da je incident "odsev pomanjkanja interesa vlade" za ureditev razmer v zaporih. Po njenih besedah se zapori spopadajo s hudim kadrovskim pomanjkanjem, pomanjkanjem varnostne opreme in preobremenjenostjo zaposlenih, poroča Guardian.

V zaporih skoraj dvakrat preveč zapornikov
Prenatrpanost in pomanjkanje finančnih sredstev sta dve pereči težavi brazilskih zaporov. Po podatkih pravosodnega ministrstva je bilo konec leta 2014 v brazilskih zaporih, kjer imajo prostora za 372.000 zapornikov, zaprtih 622.000 zapornikov, s čimer se Brazilija za ZDA, Kitajsko in Rusijo uvršča na 4. mesto po številu zapornikov.

Organizacije za človekove pravice že dolgo opozarjajo na nevzdržne razmere v številnih brazilskih zaporih. Medameriška komisija za človekove pravice je po majskem incidentu, ko je v nemirih v zaporu v Ceari na severovzhodu države umrlo po nekaterih podatkih 14, po drugih pa 18 zapornikov, v izjavi izrazila zaskrbljenost zaradi nasilja v zaporih in pozvala k strukturnim spremembam.