Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Voditelj Slavko Jerič oddajo pripravlja že sedem let, vanjo vabi različne goste, ki govorijo o temah od športa do znanosti, od veselja do vesolja.

Na jubilejno 200. oddajo je v goste prišel Tokac. "Pri pisanju besedil pride do 'sudoku trenutka', ko vidim neke številke, kako se pesem mora sestaviti. To počnem zjutraj, ko je glava sveža," pravi pevec skupine Dan D, ki sicer pogosteje ustvarja v večernih urah.

Spremljajte podkast Številke

− na dnu epizode si oglejte celoteni posnetek epizode;
naročite se na podkast Številke;
arhiv vseh oddaj iz osmih sezon (seznam vseh tem);
vsi gostje po abecedi.

Tokac se je v Slovenijo preselil leta 1991, v starosti 21 let. "Če ne bi bilo vojne, se mi ne bi bilo treba toliko znajti. Vesel sem, da je ta fant imel preživetveni nagon in občutek za vedenje v času in prostoru ter občutek za dati vse od sebe. Ne vem, ali bi se toliko posvetil glasbi, če ne bi bilo vojne," pripoveduje o boleči izkušnji, ki pa mu je ponudila tudi priložnost za razvoj glasbene kariere.

Po prihodu v Novo mesto je Tokac muziciral samo ob koncu tedna, med tednom pa je prodajal čevlje. "Odprla se je trgovina s športnimi copati v Novem mestu. Zbrali smo mlado ekipo. Matjažu Smodišu smo prodali čevlje s številko 51 in pol," se spominja.

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Prva zasedba se je imenovala Mercedes Band, šele pozneje so postali Dan D. "Boris Bele je bil navdušen nad nami. Nihče ni hotel biti naš založnik, saj nihče ni videl komercialnega potenciala. Boris Bele je rekel, da nas bo 'založil', samo da nas lahko posluša, ko gre v službo s kolesom. Očitno nas je doživel kot napad na Normandijo (zgodovinski dogodek, znan pod imenom Dan D, op. a.)," Tokac pojasnjuje ime skupine.

"Imel sem že karto za Seattle"

"Imel sem že karto za Seattle. Bobnar me je prepričal, da smo naredili še en poskus. Zamenjali smo producenta, pripeljali Žareta Paka. Vse se je začelo dogajati bolj profesionalno. Ta plošča, Katere barve je tvoj dan, je bila prelomnica. Sveži, novi ljudje so odprli nova obzorja, to se je obrestovalo," Tokac pravi, da je bil tik pred tem, da opusti glasbeno kariero v Sloveniji.

Dan D so odtlej šli samo še navzgor in se v zgodovino slovenske glasbe zapisali s pesmima Čas in Voda. Slavko Jerič je malo podrezal gosta in ga povprašal, zakaj teh dveh legendarnih skladb noče več igrati.

"Človek gre naprej, kot umetnik osvajaš druge vrhove"

"Veš, kako je Stonesom, ko morajo igrati Satisfaction? Mogoče Keith Richards še uživa. Človek gre naprej, kot umetnik osvajaš druge vrhove. Te stvari spoštuješ do konca življenja, Čas in Voda, temu se klanjam, a to je napisal neki drugi človek. Jaz sem zdaj drug človek," spreminjajoči se proces ustvarjanja opisuje tekstopisec.

Slavko Jerič je gosta ob 200. epizodi podkasta Številke zaradi trenutno veljavnih ukrepov gostil v tako rekoč praznem studiu. Voditelj je Tokaca spomnil na podobno vzdušje na nekem koncertu v Savljah z 42 poslušalci, kjer so igrali pesmi po izbiri občinstva.

"Nisem več rokenrol žival"

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Tokac pravi, da število poslušalcev ni tako pomembno. "Komunikacija se mora zgoditi. Ne morem biti tam zaradi sebe. Tudi če sem stoičen in samo izvajam repertoar. Če nisi 'precher' (slovensko: pridigar), če ne promoviraš svoje misli iz vasi v vas, potem tega ne počni," je dejal.

Kaj pa pravi na očitke, da je fin? "Nisem več rokenrol žival. Ko je bilo treba, smo bili. Uživam v jeseni svojega življenja (smeh), ob kozarčku rujnega, z nekaj prijatelji. Nimam več sto prijateljev, nisem na Facebooku ... Miniaturno, a kvalitetno."

Tokac je v Številkah zapel tudi dve novi pesmi.

Posnetek celotne epizode

200. epizoda podkasta Številke: Osebno s Tokacem