60. Zlata lisica je minila tudi v znamenju spomina na nekdanje slovenske zmagovalke tega tekmovanja. Od štirih so v Kranjsko Goro prišle Mateja Svet, Nataša Bokal in Tina Maze. Andrea Massi, partner Tine Maze (in nekoč vodja njene ekipe), meni, da bi morali bolj ceniti uspehe športnikov in športnic:
60. Zlata lisica je minila tudi v znamenju spomina na nekdanje slovenske zmagovalke tega tekmovanja. Od štirih so v Kranjsko Goro prišle Mateja Svet, Nataša Bokal in Tina Maze. Andrea Massi, partner Tine Maze (in nekoč vodja njene ekipe), meni, da bi morali bolj ceniti uspehe športnikov in športnic: "Na splošno v Sloveniji malo premalo skrbite za športnike, ki so pisali zgodovino Slovenije. Več spoštovanja bi pričakoval. V petek sem bil z Natašo Bokal na kozarcu vina, zelo prijetno sva se pogovarjala. Bila je moja tekmovalka, ko sem bil pri SZS-ju kondicijski trener. Ni ji bilo lahko, jaz jo zelo spoštujem." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sorodna novica Akrobacije Andreje Slokar - znak, da gre na bolje

"Ko vidim slovensko smučarko na 46. mestu, mi ni prijetno. Trenutno ne vidim človeka, ki bi znal načrtovati razvoj enega mladinca, ki ima 14 ali 16 let in ki mora imeti natančen plan dvojnega olimpijskega ciklusa (osem let). Za to moraš imeti izobrazbo, izkušnje in moraš biti malo nor, kot sem bil tudi jaz," nam je po sobotnem veleslalomu, na katerem Slovenke niso osvojile niti točke, povedal Andrea Massi, ki se je proslavil z vodenjem ekipe Tine Maze. Dan pozneje je bila slika v Kranjski Gori k sreči vsaj nekoliko boljša, Andreja Slokar je bila na slalomu 14., a končna ocena ostaja: Slovenke so na jubilejni 60. Zlati lisici razočarale. In ker so medtem tudi moški v Adelbodnu ostali brez odmevnega rezultata, je bila jeza slovenskih ljubiteljev športa kar razumljiva.

Mikaela Shiffrin v Kranjski Gori letos ni imela uspeha, v soboto je bila deveta, včeraj je odstopila. Andrea Massi:
Mikaela Shiffrin v Kranjski Gori letos ni imela uspeha, v soboto je bila deveta, včeraj je odstopila. Andrea Massi: "Vsekakor ni nepremagljiva. Ne se čuditi Lienzu in tistima dvema sekundama prednosti v slalomu. To je bil plod nizke ravni drugih. Je ranljiva in premagljiva." Bo rekord Tine Maze iz sezone 2012/13 (2414 točk) ostal nedotaknjen? "Upajmo, da ostane v vaši prelepi domovini." Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Včasih smo se pritoževali, če Tine Maze ni bilo med prvimi tremi
"Manjka 'power'," se je izrazil Massi, ki je v preteklosti pogosto kritiziral Smučarsko zvezo oziroma način dela. Je imel v mislih telesno moč, ki je posledica napornih kondicijskih treningov, ur in ur vadbe v telovadnici, po katerih je bila na primer Tina Maze kot stroj, v karieri pa brez ene same poškodbe? "Ne gre le za to. Gre za cel proces. Tudi sama kondicija ne pomaga, če ni pravega pristopa in pravega dela na terenu. Smučanje je tehničen šport, potrebnih je 365 dni dela. Delo mora biti načrtovano, s pravimi metodami. Kakor koli, Slovenke na 46. mestu mi ni prijetno videti," je Massi komentiral novo realnost slovenskega smučanja. Letvica se je pomaknila mnogo nižje, pred desetimi leti je bil neuspeh, če se Tina Maze ni prebila med najboljše tri, zdaj je že kar solidno, če se prebije med 15.

Sorodna novica Prvo besedo imajo dekleta, tokrat žal ne slovenska

Ani ne gre, Andreja po poškodbi še potrebuje čas
Ana Bucik (dva nastopa, dva odstopa v finalu) je po zelo lepi lanski sezoni kar naenkrat izgubljena, lani je bila na prvem kranjskogorskem veleslalomu na koncu le pet stotink za Mikaelo Shiffrin, zdaj je vesela, če je končni zaostanek manj kot dve sekundi. Andreji Slokar niti ne gre zameriti, da po enoletni odsotnosti zaradi poškodbe še ni zrela za sam vrh, na srečo pa se zaveda, da 14. mesto zanjo ni poseben uspeh. Preostale lahko le občasno pridejo v finale, ob tako zahtevnih razmerah, kot so bile zadnji konec tedna na Zlati lisici, Neji Dvornik in Niki Tomšič to ni uspelo. Ko smo se po veleslalomski tekmi pogovarjali z Nejo Dvornik, nam kaj dosti o razlogih za slabši nastop ni uspelo izvedeti, odgovorni pri SZS-ju so jo po dobri minuti pogovora že odmaknili od mikrofonov.

Kunc po slabih dosežkih na Zlati lisici: Čez noč ne bo šlo na bolje

Miha Verdnik: "Počasi gre na bolje"
Miha Verdnik, ki je pri Smučarski zvezi Slovenije vodja panoge za alpsko smučanje, je slabše letošnje rezultate komentiral takole: "Ana Bucik je v primerjavi z lansko sezono gotovo nazadovala, zato smo naredili to spremembo (Mitja Kunc namesto Grege Koštomaja; op. a.) in stvari se počasi obračajo na bolje. Na veleslalomu je pokazala kar nekaj dobrih zavojev, na slalomu je imela tudi solidno prvo vožnjo. Andreja Slokar se je vrnila po enoletni poškodbi in to ni tako enostavno. Trajalo bo še nekaj časa, da pride na želeno raven. V slalomu že kaže dobre predstave in prepričan sem, da bo kmalu pri tistih rezultatih, ki si jih tudi sama želi." Trener Mitja Kunc poudarja: "Čez noč ne bo šlo na bolje."

Posel na stojnicah je bil bolj slab, še dobro, da so slovaški navijači pokupili precej zastav in drugih navijaških rekvizitov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Posel na stojnicah je bil bolj slab, še dobro, da so slovaški navijači pokupili precej zastav in drugih navijaških rekvizitov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Slovaški navijači zelo glasni
Medel slovenski nastop je domače navijače prikrajšal za pristno veselje, ki ga je bilo v zgodovini Zlate lisice že ničkoliko, so pa na svoj račun predvsem z nedeljsko zmago Petre Vlhove prišli slovaški navijači. "Če ne bi bilo Slovakov, bi bila katastrofa," je tarnala Marjetka, ki na tekmah Zlate lisice na svoji stojnici že vrsto let prodaja spominke oziroma navijaške pripomočke. Že pred kakšnimi 15 leti je "kariero" začela v Mariboru, seveda ima v spominu zlata leta, ko se je na primer leta 2013 ob izjemnih nastopih Tine Maze v enem dnevu zbralo več kot 20 tisoč navijačev (tokrat vsak dan po približno 3000) in je posel cvetel. "A še vedno je to bolje, kot da bi lisico izgubili," je še dodala.

To je velika promocija za nas, tega se ne da plačati, to ponese ime kraja v svet,

meni županja Kranjske Gore Henrika Zupan
Andreja Slokar edina Slovenka s točkami na jubilejni Zlati lisici

Gostiti svetovni pokal je velik privilegij
In res, ko se je Zlata lisica dokončno preselila v Kranjsko Goro (in so s tem tudi domačini prevzeli vso organizacijo, vključno s pripravo proge), je bilo veliko pomislekov, zakaj je to potrebno, a na koncu je najpomembnejše, da je prireditev ostala v Sloveniji in da bo vsaj še naslednji dve leti v koledarju svetovnega pokala. "To je velika promocija za nas, tega se ne da plačati, to ponese ime kraja v svet," je bistvo povzela Henrika Zupan, županja Kranjske Gore, pa čeprav termin lisice ni najbolj posrečen, saj je bila zasedenost v tem času že tako zelo dobra. A ni dvoma: tekmovanje predstavlja velik prispevek k turizmu in gostinstvu.

Tekmovalke brez pripomb
In na koncu spet velika pohvala organizatorjem. Garali so dneve in noči, da so ob teh pomladanskih temperaturah in ob celodnevnem sobotnem dežju lahko zgledno pripravili 60. Zlato lisico. Generalni sekretar prireditve Tomaž Šušteršič: "K sreči je ekipa dovolj izkušena in je kljubovala zahtevnim razmeram. Tekmovalke so progo ocenile kot dobro pripravljeni. Lepo je videti tudi lepo število gledalcev." Je bila letošnja prireditev kdaj ogrožena? "V soboto je bila za ves dan deževna napoved. Tekmovalke bi lahko po ogledu proge pritisnile na trenerje, ti pa na žirijo, lahko bi se ustvarilo negativno ozračje. A ni bilo nobenih pripomb."

Vogrinec: Maribor ni opravil vseh domačih nalog, zato je SZS rešila tekmo