Da bo imelo slovensko alpsko smučanje več obetavnih fantov, kot je Miha Oserban (te dni tekmuje na mladinskem svetovnem prvenstvu v Franciji), je zelo dobrodošla ideja o mladinski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com
Da bo imelo slovensko alpsko smučanje več obetavnih fantov, kot je Miha Oserban (te dni tekmuje na mladinskem svetovnem prvenstvu v Franciji), je zelo dobrodošla ideja o mladinski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com

"To bo odprt sistem, nihče ne bo imel zagotovljenega mesta v reprezentanci, zraven bodo priključevali tudi obetavne tekmovalce otroške kategorije do 16 let, ki bodo lahko trenirali na višji ravni, že preden bodo prišli v mladinsko kategorijo," je povedal Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS-ju.

Alpski odbor bo predlagano zasnovo obravnaval na seji 12. marca, zbor panoge pa naj bi načrt reorganizacije panoge obravnaval aprila, ko bo tudi pod drobnogledom organiziranost ekip za svetovni pokal. V skladu z načrtom bi ekipa s 1. majem v polni zasedbi začela izvajanje programa.

Za delovanje mladinskega programa bo treba zagotoviti 700.000 evrov, pravi Verdnik: "Ali je ta znesek minimum ali maksimum, bo jasno, ko bomo pripravili natančen načrt. Gre za izhodiščno oceno, koliko naj bi zagotavljali sredstev za pripravo kakovostnega programa."

Alpinci se želijo zgledovati po skakalcih, ki imajo zelo zgledno urejene otroške in mladinske selekcije, s panožnimi centri pa odlične razmere za delo. "Smo edina športna panoga, ki sploh nima svojega športnega objekta. To zagotovo predstavlja veliko pomanjkljivost. Pričakujemo tudi, da bo država enkrat prepoznala ta primer, da bo pomagala, da pridemo tudi mi do kontinuiranega sofinanciranja naših domačih terenov, kjer dobimo možnost opravljati trening," meni Verdnik.

V panogi zagovarjajo strategijo panožnega športnega centra, ki bi bil sestavljen iz več smučišč. Ta bi pokrival vse discipline, v katerih morajo trenirati, in zagotavljal tudi regijsko pokritost po Sloveniji. "Potrebujemo pomoč, da to lahko izpeljemo, ker gre za velik finančni zalogaj."

Pričakujejo, da se bo za njihov projekt našel prostor tudi v zakonu o zagotavljanju finančnih sredstev za naložbe v športno infrastrukturo.