Približno 30 tisoč gledalcev je spremljalo sobotno tekmo tekačic na 50 kilometrov, nekateri med njimi pa so s pijančevanjem pokvarili praznik. Foto: EPA
Približno 30 tisoč gledalcev je spremljalo sobotno tekmo tekačic na 50 kilometrov, nekateri med njimi pa so s pijančevanjem pokvarili praznik. Foto: EPA

Vsako leto v marcu je na Norveškem zimski praznik, ko najboljši nordijski smučarji obiščejo Holmenkollen. Slovenci smo spremljali predvsem moške in ženske skoke, na Holmenkollnu (in v okolici) pa sta potekali tudi preizkušnji svetovnega pokala tekačev na 50 kilometrov, vendar brez slovenske udeležbe.

Žensko tekmo (sploh prvo na tej maratonski razdalji na tem prizorišču) so zaznamovali hudi neredi in kar težko je verjeti, kaj vse se je dogajalo v zibelki nordijskega smučanja, kjer tekaške tekme prirejajo že od konca 19. stoletja. Kar 130 gledalcev, starih od 16 do 20 let, je potrebovalo pomoč reševalcev, bodisi zaradi zastrupitve z alkoholom bodisi zaradi poškodb, potem ko je izbruhnilo tudi več pretepov med gledalci in policijo.

Česa podobnega v Oslu ne pomnijo, to ni imelo več nobene povezave s športom. Tudi policija je potrdila, da je bilo na prizorišču nekaj napadov na njihove enote, za kar je bil vzrok alkohol. Že več dni pred tekmo so javno pozvali starše, naj spametujejo otroke, a ta poziv je bil očitno popolnoma neuspešen.

Hlapi so zmotili celo tekmovalce. "V zraku se je lahko vonjal alkohol in nekaj sladkega," je povedal švedska tekačica Moa Lundgren. Gledalci so bili tudi nespoštljivi, saj so junakinji dneva, zmagovalki Fridi Karlsson, ob prihodu v ciljno areno žvižgali. "Ni mi bilo prijetno, sploh ker si ob koncu tekmovanja že tako čisto na koncu z močmi."

Nedeljsko moško preizkušnjo, kjer neredov ni bilo, je v napetem finišu dobil Johannes Hoesflot Klaebo. Drugi je bil z zaostankom 0,4 sekunde Martin Loewstroem Nyenget. Norvežani so pred domačimi navijači zasedli prvih pet mest.