Peter Prevc je po Jožetu Šlibarju (leta 1961 v Oberstdorfu) postal drugi Slovenec s svetovnim rekordom. 250 m je še vedno državni rekord. Foto: EPA
Peter Prevc je po Jožetu Šlibarju (leta 1961 v Oberstdorfu) postal drugi Slovenec s svetovnim rekordom. 250 m je še vedno državni rekord. Foto: EPA

Nastopa na največjih dveh napravah na svetu čakata še najuspešnejšega slovenskega skakalca vseh časov, preden konča svojo bogato športno pot. Pred domačimi gledalci bo pod Poncami sklenil kariero, ta konec tedna pa bo še zadnjič letel v Vikersundu, kjer mu je, kot je povedal, letalnica zelo všeč. Da se na njej dobro počuti, potrjujejo tudi vrhunski rezultati, ki jih je dosegal na norveški napravi.

Sorodna novica Kultni Holmenkollen prizorišče, kjer je Peter Prevc začel zbirati kolajne

V Vikersundu je bilo do zdaj postavljenih devet svetovnih rekordov, od tega zadnjih šest. Leta 2010 so prenovili letalnico in že februarja 2011 je Johan Remen Evensen dvakrat popravil rekordno znamko. Tedaj je norveška letalnica odvzela primat Planici, ki ga torej še vedno ima. Trenutni rekord znaša 253,5 m, ki ga je pred šestimi leti postavil Stefan Kraft. Evensenov dosežek 246,5 m je bil najdaljši štiri leta, potem pa je leta 2015 tu zablestel Peter Prevc. Slovenski as, ki se je v tisti sezoni za veliki kristalni globus boril s Severinom Freundom in bil na koncu za las prekratek, je kot prvi človek poletel 250 m.

Prvič je sicer v Vikersundu letel leta 2013. Leto predtem je moral svetovno prvenstvo v poletih izpustiti zaradi poškodbe, ko je padel na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu. Svetovni prvak je na Norveškem postal Robert Kranjec, Peter pa bi se zagotovo boril za visoka mesta, saj je bil v imenitni formi. Leta 2013 je bil potem na prvi tekmi 26., na drugi pa je bil že peti. Ko je elita naslednjič letela na edini letalnici v Skandinaviji, je Prevc dokazal, da je eden izmed najboljših lovcev na daljave vseh časov.

Video: Svetovni rekord za prvo zmago v Vikersundu

14. februarja 2015 je bil Petrov dan. Imeniten je bil že v poskusni seriji, ko je bil z 241,0 m najboljši. Zelo razpoložen je bil takrat že dan predtem. V prvi seriji treninga je še spoznaval z letalnico, v drugi je bil z 231,5 m že najboljši, v kvalifikacijah pa je z 245,5 m poskrbel za daljavo dneva. 237,5 m je znašala njegova daljava potem v prvi seriji, s čimer je bil znova najboljši. Lepa je bila prednost pred Andersom Fannemelom na drugem mestu, sploh pa naskok pred ostalimi zasledovalci.

Norvežan je napadel z 238,5 m, vendar je bil odgovor slovenskega šampiona za njegovo peto zmago izjemen – nov svetovni rekord in premagana magična meja 250 m. Tretji je bil Japonec Noriaki Kasai. Dan pozneje se mu je popolnoma ponesrečil finalni skok, ko je zmogel le 110,0 m. S četrtega mesta je padel na 16., Fanemmel pa je v prvi seriji z 251,5 m popravil njegov rekord. Domači adut je bil sicer še enkrat drugi, zmage pa se je veselil Freund.

Video: Leta 2016 prva zmaga za več kot 18 točk

Leto zatem je v Vikersund prišel v rumeni majici kot z naskokom najboljši na svetu. Hkrati je bil tudi aktualni svetovni prvak v poletih, saj je na Kulmu mesec predtem osvojil zlato snežinko. Tedaj so bile na Norveškem tri tekme svetovnega pokala. Petkova je nadomestila odpadlo iz Osla, Peter pa je, potem ko je bil na treningu najboljši, zasedel četrto mesto. Vse skupaj je bilo v tisti sezoni šest preizkušenj v poletih. Skakalni mojster iz Dolenje vasi je zmagal na štirih, na preostalih dveh, ko je bil najboljši Kranjec, pa je bil drugi in četrti. Tako je zanesljivo ob velikem kristalnem globusu osvojil še malega za zmago v seštevku poletov, kjer je bil najboljši tretjič zapored.

Video: Tretja zmaga kljub padcu v drugi seriji

V soboto in nedeljo v sezoni 2015/16 je bil potem najboljši v Vikersundu. Na drugi tekmi si je lepo prednost v prvi seriji priletel z 238,5 m, prepričljivo zmago za več kot 18 točk pa je potrdil z daljavo 230,0 m v finalu. V obeh serijah je bil najdaljši. Drugi je bil Norvežan Johann Andre Forfang, slovenski uspeh pa je s tretjim mestom dopolnil Kranjec. To je bila Petrova 16. zmaga v svetovnem pokalu, s čimer je postal najuspešnejši Slovenec. Dan pozneje, točno leto zatem, ko je postavil svetovni rekord, je bil izvrsten v kvalifikacijah, ko je pristal pri 247,5 m. Pot k zmagi je tlakoval z 237,0 m v prvi seriji, v drugi pa je bil izjemen z 249,0 m. Pri pristanku je podrsal, vseeno pa je bila prednost dovolj velika, da je še enkrat stopil na najvišjo stopničko. Družbo sta mu delala Kraft in Norvežan Andreas Stjernen.

Video: Pred petimi leti deseta slovenska ekipna zmaga

Še dvakrat se je na vrh odra za zmagovalce v Vikersundu zavihtel z ekipo. Leta 2019 je Slovenija v postavi Anže Semenič, Peter Prevc, Timi Zajc in Domen Prevc, ki je bil najboljši posameznik tekme, zmagala z dobrimi 26 točkami naskoka pred Nemčijo, tretja pa je bila Avstrija. To je bila deseta zmaga Slovenije na moštvenih preizkušnjah. Peter je sodeloval pri vseh 12 do zdaj. Pred dvema letoma je bilo v Vikersundu svetovno prvenstvo v poletih, na katerem so Slovenci blesteli. Zajc je bil drugi na posamični tekmi, na kateri je najstarejši izmed bratov Prevc zasedel četrto mesto. Še na drugem velikem tekmovanju tistega leta, potem ko je bil četrti tudi na olimpijskih igrah v Pekingu, je končal tik pod stopničkami.

Video: Slovenija na SP-ju v poletih premagala konkurenco

Se je pa zato – tako kot pod petimi krogi v kitajski prestolnici celo dveh – nove kolajne veselil na moštveni preizkušnji. Slovenija je dobila prvo zlato ekipno medaljo na svetovnih prvenstvih. Z rekordnimi 128 točkami razlike so Peter, Zajc, Domen Prevc in Anže Lanišek premagali druge Nemce, bron pa so dobili Norvežani. Peter je poletel 231,0 m in 221,5 m. Lani je Vikersund izpustil zaradi posledic padca na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici, zdaj pa bo torej še zadnjič poletel na Norveškem. Zatem ga bodo navijači, ki jih ima ogromno ne le v Sloveniji, ampak v številnih skakalnih državah, lahko pozdravili le še v izteku letalnice bratov Gorišek.