Odkar je glavni trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota, so rezultati orlov izvrstni. Foto: BoBo
Odkar je glavni trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota, so rezultati orlov izvrstni. Foto: BoBo

"Stanje je v redu, kakršno smo tudi načrtovali. Sestavljajo se stvari, ki smo jih glede priprav in opreme delali čez poletje. Gre po načrtu, da bomo na ledeni smučini imeli tako raven skakanja, kot si ga želimo za zimo," je dejal glavni trener reprezentance Robert Hrgota. Njegovi glavni aduti niso veliko nastopali na tekmah velike nagrade, tudi ko so prišli, pa niso bili konkurenčni za vrh. Skakalci iz B-ekipe dolgo niso osvajali točk, ko so se pridružili tekmovalci iz A, pa je za najvidnejšo uvrstitev poskrbel Anže Lanišek s šestim mestom v Hinzenbachu. Na koncu je na treh tekmah zbral 63 točk, eno več je imel Mark Hafner, ki je nastopil na dveh preizkušnjah več, s 35. mestom v skupnem seštevku je bil najboljši Slovenec, njegovo peto mesto v Rasnovu pa je tudi najboljša posamična slovenska uvrstitev to poletje.

Vrhunca novoletna turneja in SP v poletih

Sorodna novica Občutki ob prvem skoku po padcu podobni prvemu poletu pozimi

Po besedah slovenskega selektorja orli dobro skačejo na treningih. Poleg Laniška je v ospredju še Timi Zajc, dobro pa gre tudi Petru Prevcu, ki je preteklo zimo predčasno končal zaradi grdega padca na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici: "Raven skakanja je visoka pri vseh fantih, predvsem pa pri Anžetu in Timiju. Od njiju smo tudi največ pričakovali. Peter je bil poleti večinoma v zelo dobrem stanju. Mogoče na tekmah še ne kaže, kar bi moral, ampak cilj je, da pokaže na tekmah, ko bo štelo."

Do začetka svetovnega pokala je še mesec in pol. Uvod bo 25. novembra z dvema tekmama v Ruki, potem pa sledijo Lillehammer, Klingenthal in Engelberg do prvega vrhunca zime, novoletne turneje, na kateri bo Lanišek branil lansko tretje mesto. Le 20 dni po zadnji preizkušnji prestižne nemško-avstrijske turneje štirih skakalnic bo na sporedu drugi glavni cilj sezone – svetovno prvenstvo v poletih. Na Kulmu, kjer je leta 2016 svetovni prvak postal Peter Prevc, bo Zajc branil srebro, ekipa pa zlato iz Vikersunda: "Če pogledamo, sta od konca decembra pa do začetka februarja na sporedu oba vrhunca. V dobrem mesecu se bo vse zgodilo, zato bo treba začeti udarno in na visoki ravni. Decembra bo treba narediti dobre skoke in dobiti rezultatsko potrditev, da bomo lahko šli mirno in z visokimi cilji na turnejo."

V Innsbrucku so že trenirali, konec oktobra bodo šli še v Oberstdorf in Garmisch-Partenkirchen, nato bodo večino časa v Kranju in Planici, izkoristili pa bodo možnosti za dnevni obisk Bischofshofna, tako da bodo dali čez vse skakalnice turneje in bodo, kot pravi Hrgota, dobro pripravljeni na ta vrhunec. Poletno veliko nagrado so želeli izkoristiti, da se vrnejo v tekmovalni ritem, zdaj pa je cilj, da se v času, ki je še ostal do začetka zime, čim bolje pripravijo in privadijo na opremo ter vse spremembe, ki jih letos prinaša najvišja raven skakanja na smučeh.

Varnost skakanja z novostmi manjša

Anže Lanišek je bil v pretekli sezoni tretji skakalec svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Lanišek je bil v pretekli sezoni tretji skakalec svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com

"Pred zimo je treba urediti še zadnje stvari. Konec oktobra se prvič odpravljamo na ledeno smučino. Potem bomo do 20. novembra trenirali v Kranju in Planici, kjer bo dovolj časa, da te stvari, ki smo jih testirali, še izpilimo in potem pridemo dobro pripravljeni na prve tekme. Vsi želimo odkriti pri opremi čim več trikov. Kar veliko je novosti in je treba biti pozoren, da ne zaideš v neke skrajnosti in ne pozabiš, katere osnove so potrebne. Oprema je pomoč, ni pa glavni ključ do rezultata. Pri delu lahko začneš hitro komplicirati. Stvari, ki dobro delujejo, ne spreminjaš, poskušaš le dodati in kaj še izpiliti. K sreči se nam je do zdaj vedno obrestovalo. Verjamem, da bo tako še naprej, je pa treba vedno biti pozoren na spremembe in novosti. Po drugi strani pa tudi ne zaiti in izgubiti rdeče niti nekih osnov," je poudaril slovenski selektor.

Glede na videno do zdaj je z novostmi pri opremi varnost skakanja manjša: "Pustimo času čas in bomo po sezoni lahko potegnili črto, ali so pravila dobra ali je treba še kaj spremeniti. Naša naloga je, da se pripravimo, kakršno koli pravilo dobimo. Treba je biti pripravljen na vse, imeti široko obzorje in predvsem skakati na način, da te malenkosti ne bodo vrgle iz tira. Vsaka sprememba oziroma novost ni tako velika, če pa potem damo vse skupaj, pa je razlika kar precejšnja. Drugačna je hitrost na naletu, sprememba je v krivulji in višini leta, največja razlika pa je v stabilnosti smuči po odskoku. Treba se je navaditi, da se smuči drugače odzovejo. To so spremembe, s katerimi se je treba spoprijeti potrpežljivo, ne smemo iti z glavo skozi zid."

Manjša kvota za največje reprezentance

Timi Zajc je na začetku marca v Planici postal svetovni prvak na veliki skakalnici. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Zajc je na začetku marca v Planici postal svetovni prvak na veliki skakalnici. Foto: www.alesfevzer.com

Spremembe so tudi v številu skakalcev na posamezno reprezentanco. Najmočnejše bodo zdaj imele lahko le peterico, dodatno, zdaj torej šesto kvoto pa si bodo lahko zagotovile prek celinskega pokala, kot je bila praksa že do zdaj: "V bistvu bo zdaj že boj za uvrstitev v ekipo. Ciljamo, da bi imeli na prvih tekmah šesterico. Dobro kaže v celinskem pokalu tako Lovru Kosu kot Domnu Prevcu. Tudi njuna raven skakanja je visoka. Če bo vse po načrtu, bomo imeli dodatno kvoto na začetku zime, kar bo olajšalo vse skupaj in nam pomagalo, da bo lahko čim več fantov normalno začelo sezono."

To ponuja več priložnosti za tekmovalce iz manjših reprezentanc, da se približajo svetovnemu vrhu. Poleti sta bila najboljša nekoliko presenetljivo Bolgar Vladimir Zografski in Švicar Gregor Deschwanden, kar pa glede zime še ne pomeni veliko. "Veseli me, da je veliko novih obrazov. To je samo dobro za naš šport, da je čim več fantov, iz čim različnejših držav, da res ne izpade, da je le šest resnih narodov. Veselim se izziva, da je treba premagati še več dobrih tekmovalcev. Vsako leto je vrh širši in zdi se mi, da bo letos še širši, boj pa bolj napet. Vidi se, da te vsaka napaka lahko stane tudi 20 ali več mest. Bo kar zanimivo in pestro, se pa tudi fantje veselijo vsega skupaj," je še dodal Hrgota.