Slovenija po osmih tekmah v pokalu narodov zaseda tretje mesto, toda Nemci in Avstrijci imajo lepo prednost. Osvojili so še enkrat več točk od orlov. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija po osmih tekmah v pokalu narodov zaseda tretje mesto, toda Nemci in Avstrijci imajo lepo prednost. Osvojili so še enkrat več točk od orlov. Foto: www.alesfevzer.com

"Všeč mi je, da imamo teh pet fantov, ki skoraj ves čas konstantno skačejo med 15 oziroma 20, kar je bil ves čas cilj. Po kvalifikacijah pred zadnjo tekmo v Engelbergu so bila pričakovanja višja, toda konkurenca je res izenačena. Z napako hitro izpadeš ne le iz deseterice, ampak tudi iz 15. Letos je res zanimivo, da je vrh tako širok. Kot vedno poudarjamo, treba je narediti dva dobra skoka," je o prvi periodi sezone svetovnega pokala dejal glavni slovenski trener, ki bo v Nemčijo prihodnji teden odpeljal Anžeta Laniška, Lovra Kosa, Timija Zajca in brata Petra ter Domna Prevca.

Skupni vrstni red (8od 32):                 
 1. S. KRAFT           AVT        669
 2. A. WELLINGER       NEM        447
 3. P. PASCHKE         NEM        443
 4. K. GEIGER          NEM        414
 5. J. HÖRL            AVT        334
 6. R. KOBAJAŠI        JAP        271
 7. A. LANIŠEK         SLO        252
 8. G. DESCHWANDEN     ŠVI        246
 9. M. LINDVIK         NOR        219
10. S. LEYHE           NEM        212
...                                  
14. P. PREVC           SLO        175
16. T. ZAJC            SLO        149
20. D. PREVC           SLO         88
21. L. KOS             SLO         87
41. Ž. JELAR           SLO          7

Slovenci na prvih štirih postajah niso posegli po stopničkah. Četrto mesto sta si v Klingenthalu razdelila Kos in Lanišek, ki je skupno na sedmem mestu, lani pa je blestel na novoletni turneji, kjer je zasedel skupno tretje mesto: "Lani je Anže vlekel voz in malce zamaskiral rezultate drugih fantov. Letos imamo dobre rezultate, nimamo pa še zmagovalnega odra in je potem to izpostavljeno. Pričakovanja so seveda visoka, zato je vse razumljivo. Se mi zdi, da je res širok vrh. Kraft skače na zelo visoki ravni. Stabilno, kar je zelo pomembno. Prve štiri tekme so na splošno odstopali, zdaj pa se mi zdi, da je razlika vedno manjša."

V vse boljši formi je prvi slovenski mož pretekle zime Lanišek, ki je zdaj že sedmi v skupnem seštevku svetovnega pokala: "Kot vedno ponavljam, je cilj vsako tekmo posebej. Treba je začeti dobro. Mogoče se je Anže lani v Oberstdorfu nekako oddaljil od boja za zmago. Pomemben je miren start. V Oberstdorfu se lahko zelo veliko izgubi, lahko pa tudi veliko dobi. Poleg Anžeta je tudi Lovro vrhunski. Timi prav tako, le še na tekmah ni pokazal, kar zna. Veseli me, da prihajamo z močnimi fanti na tekme. Mogoče rezultati še niso taki, kot so bili lani z Anžetom, toda forma pa je dobra. Res me veseli, da fantje tako skačejo. Lahko gremo mirno naprej."

Robert Hrgota je večkrat poudaril, da si želi vrhunskega rezultata na novoletni turneji, kar je lani uspelo Anžetu Lanišku s tretjim mestom. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Hrgota je večkrat poudaril, da si želi vrhunskega rezultata na novoletni turneji, kar je lani uspelo Anžetu Lanišku s tretjim mestom. Foto: www.alesfevzer.com

Načeloma, če bodo funkcionirali kot do zdaj med turnejo ne bo potrebe za menjavo. Če bomo pa videli, da pojenjajo moči oziroma so zadaj skakalci na tako višji ravni, pa bomo zamenjali, če bo treba.

Robert Hrgota o morebitni menjavi ekipe med turnejo

Kos je v četrtek v Planici prvič postal državni prvak. Na prvih dveh postajah ni nastopil, potem pa je pred Klingenthalom zamenjal v ekipi Žigo Jelarja, ki bo zdaj odšel na tekme celinskega pokala. Po osvojeni točki na prvi svoji tekmi v sezoni je bil že na drugi četrti, po diskvalifikaciji v soboto v Engelbergu pa je v Švici nato v nedeljo zasedel sedmo mesto: "V bistvu je že pred Ruko Lovro funkcioniral zelo dobro. Mogoče je manjkala le tista mirnost pri ravni skakanja. Da bi lahko bolj lahkotno skakal. Odločili smo se, da prvi dve postaji izpusti in pridobi to mirnost. Strinjal se je, da je bila to prava odločitev. V Klingenthalu je lahko začel z mirno glavo, brez nekih pritiskov, ki bi si jih sam ustvaril."

Kos je, čeprav je le na treh tekmah osvojil točke, že na 21. mestu. Štirje so torej še pred njimi, za Laniškom pa je drugi najboljši Peter Prevc, ki je trenutno v skupni razvrstitvi 14. "Peter je zelo konstanten. Raven njegovega skakanja je visoka. Lahko rečem, da je imel na tekmah večkrat smolo kot srečo, pa je bil še vedno ves čas okoli 15. mesta oziroma blizu deseterice. Konec koncev ima tudi šesto mesto iz Ruke. Zdi se mi, da se tudi sam zaveda, da je kljub napakam konkurenčen. Uživa na skakalnici, kar je na koncu tudi najbolj pomembno," je o najizkušenejšem varovancu dejal Hrgota.

V skakalnem taboru imajo najvišje cilje

Največji dolžnik pa je najmlajši od peterice, ki potuje na novoletno turnejo, svetovni prvak Zajc. Namreč Timi je s posameznimi skoki pokazal, česa je sposoben, toda še vedno so na tekmah prisotna nihanja. Tako je imel v nedeljo pod goro Titlis drugo oceni kvalifikacij, v prvi seriji pa je bil prekratek za finale: "V tej široki konkurenci vse bolj pride do izraza, če imaš v kvalifikacijah in na treningih skoke med šest. Nedeljska tekma je bila malce specifična, morda pa manjka tista mehkoba v skokih na tekmi, da bi posegel po samem vrhu. Tega se zaveda, kakor tudi ve, da ne more izsiljevati ničesar in iti z glavo skozi zid. Bil je že v tem položaju in se je znal pobrati. Nedvomno mu bo tudi letos uspelo."

Orli so na vseh štirih napravah tradicionalno prvega vrhunca zime trenirali pred sezono. "Glede na to, da novoletna turneja res poteka dan za dnem in nimaš veliko časa, da se navajaš, je dobro, da prideš na skakalnice z nekimi občutki, ki si jih nabiral poleti. Letos nam je na srečo uspelo, da smo vse štiri preizkusili med pripravami, tri celo na ledeni smučini. Se nam je izšlo, kot smo načrtovali," je povedal Hrgota in še dodal: "Če smo v nedeljo zapustili skakalnico nezadovoljni, pa smo imeli sedmo, deveto, 12. in 16. mesto, pomeni, da je raven visoka. Pomeni, da gre krivulja navzgor. To je pomembno. Želim le, da na turneji fantom uspe udaren start."