Lucas Braathen bo odslej zastopal Brazilijo. Foto: EPA
Lucas Braathen bo odslej zastopal Brazilijo. Foto: EPA

23-letni Braathen je dan pred začetkom sezone na novinarski konferenci v Söldnu nepričakovano povedal, da končuje kariero. Prvi slalomist lanske sezone je dejal, da želi prednost dati svoji sreči, a ne gre prezreti, da je bil v sporu z norveško smučarsko zvezo glede pokrovitelja.

V ozadju je bilo precej restriktivno tolmačenje osebnih tržnih in trženjsko-oglaševalskih pravic. Konflikt je sprožilo dejstvo, da je Braathen oglaševal podjetje za oblačila brez dovoljenja matične zveze Norges Skiforbund.

Braathen se vrača na bele strmine pod brazilsko zastavo

Že takrat so se pojavljala ugibanja, da se bo naslednjo sezono vrnil in morda nastopal za brazilsko reprezentanco, saj ima namreč tudi brazilske korenine. Njegov oče je Norvežan, mama pa Brazilka. Njegovo srednje ime je Pinheiro.

"Vesel sem, da bom zastopal Brazilijo na svetovnem prvenstvu in na olimpijskih igrah," je dejal Braathen v portugalščini v Salzburgu na novinarski konferenci, ki jo je pripravil njegov sponzor Red Bull. V prihodnji sezoni bo na tekmah svetovnega pokala poleg njegovega imena torej brazilska zastava.

Med premorom je bil didžej, ustvarjal in celo delal je kot model, a je v tem času spoznal, da pogreša smučarska tekmovanja.

"Težko se mi je bilo zbuditi vsak dan z vedenjem, da se ne morem boriti za najboljšega na svetu," je pripomnil in dodal, da je ljubezen do športa odkril med vsakoletnim obiskom sorodnikov v Sao Paulu že kot otrok.

Zdaj meri na prvo medaljo v smučanju za Brazilijo na olimpijskih igrah leta 2026 v Italiji. Predsednik brazilske zveze Anders Pettersson je dejal, da bi Braathen lahko "spremenil igro" za to južnoameriško državo v zimskih športih.

Braathen je v svetovnem pokalu debitiral pri 18 letih in zbral pet zmag, tri v slalomu in dve v veleslalomu.