Lisa Vittozzi je strelski del tekme opravila brezhibno, kar ji je zagotovilo najvišjo stopničko. Foto: EPA
Lisa Vittozzi je strelski del tekme opravila brezhibno, kar ji je zagotovilo najvišjo stopničko. Foto: EPA

Po dveh srebrnih in bronasti medalji z osmih SP-jev, na katerih je nastopala, se je Vittozzi prvič razveselila zlate kolajne na posamični preizkušnji, njen zmagovalni čas je 40:02,9.

"Prav ponosna sem nase. Začela sem z zapletom na prvem streljanju, ko sem morala ponovno vstavljati naboj v puško. Kljub temu sem ostala mirna in zbrana, kar se je obrestovalo. Na koncu se je izšlo, neverjetno sem srečna, saj je to moja prva zlata kolajna na SP na posamični tekmi," je po tekmi povedala zmagovalka.

Nemke, ki so bile zelo razpoložene pri streljanju, imajo prav tako svojo junakinjo. Janina Hettich-Walz se je z odličnim streljanjem in dobrim tekom prvič povzpela na zmagovalne stopničke, osvojila je srebro (+20,5 sekunde). Julia Simon, ki je v Novem Mestu osvojila tri zlata odličja, se je morala tokrat zadovoljiti z bronom (+29,6 sekunde).

  54. SVETOVNO PRVENSTVO               
  NOVE MESTO                           
                                       
Posamična tekma (Ž), 15 km:         *  
 1. L. VITTOZZI        ITA 40:02,9 (0) 
 2. J. HETTICH-WALZ    NEM   +20,5 (0) 
 3. J. SIMON           FRA    29,6 (1) 
 4. S. GROTIAN         NEM  1:01,1 (0) 
 5. V. VOIGT           NEM  1:10,6 (0) 
 6. L. JEANMONNOT      FRA  1:25,8 (1) 
 7. J. BRAISAZ BOUCHET FRA  2:10,1 (3) 
 8. K. DIMITRENKO      UKR  2:10,7 (0) 
 9. M. BRORSSON        ŠVE  2:16,7 (1) 
10. L. PERSSON         ŠVE  2:54,4 (1) 
...                                    
45. P. KLEMENČIČ       SLO  5:46,4 (4) 
58. A. LAMPIČ          SLO  7:04,3 (8) 
78. L. REPINC          SLO  8:49,8 (6) 
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

Tik pod zmagovalnim odrom sta končali še dve Nemki, Vanessa Voigt in Selina Grotian; zadeli sta vse tarče, a bili v teku prepočasni za skok med prve tri.

Slovenke so nastopile pod pričakovanji.

Anamarija Lampič je tako kot na prejšnjih nastopih na Moravskem tudi tokrat zaradi slabših strelskih predstav izgubila možnost za visoko uvrstitev. Po dvakrat je zgrešila že na prvem in drugem postanku, podobno pa ji je šlo tudi v nadaljevanju in nastop je končala z osmimi nepokritimi tarčami oziroma prav toliko minutami pribitka ter z zaostankom 7:04,3 končala na 58. mestu.

"Ne vem, kaj se dogaja, a tukaj mi gre res najslabše v celi sezoni. Streljanje mi mi ne steče, predvsem leže, kjer mi gre na treningih, tudi na tekmah je šlo. Tekaško sem nazaj, a na koncu sem po toliko zgrešenih strelih tudi tekla malo z rezervo. To te med tekmo psihično podre," je po tekmi dejala Lampič, ki so jo kljub slabšim dosežkom navdušili češki prireditelji in predvsem številni gledalci.

Lena Repinc, ki se je na prvi posamični tekmi SP-ja izkazala s strelsko ničlo in bila s 30. mestom najboljša Slovenka, je tokrat tudi precej grešila na strelskih postankih, dvakrat že na prvem, do konca pa si je nabrala šest kazenskih minut. Njen zaostanek je znašal 8:49,9, kar je bilo dovolj za 78. mesto.

"Danes se ni izšlo. Upala sem, da bom prav na tej tekmi dosegla največ. Ne vem, kaj se je zgodilo na zadnjem streljanju, a težave sem imela že prej, predvsem leže, saj je bila podlaga zmrznjena in so mi roke drsele. Težko je bilo tudi v progi z visoko številko. Naredile so se smučine in treba je bilo prav loviti ravnotežje," je tudi pomen startne številke v oceni tekme povzela mlada tekmovalka iz Bohinja.

Malenkost bolje je opravila Polona Klemenčič, ki je bila že po prvem streljanju z ničlo najboljša Slovenka, a je potem tudi ona na naslednjem zgrešila dvakrat in izpadla iz boja za visoka mesta. Do konca je naredila skupno štiri strelske napake, z zaostankom 5:46,4 pa je končala kot 45., tako da je dosegla najboljšo slovensko uvrstitev dneva.

"Danes sem se odločala, ali bom zaradi poškodbe sploh nastopila. A tudi danes ne morem biti zadovoljna. Dva zgrešena strela na drugem postanku in tudi zadnji zgrešeni strel, kjer sem preveč hitela, so mi dodali preveč pribitka. Začela sem dobro, ničla na prvem streljanju mi je dala spodbudo, tudi tekaški ritem je bil dober, a v seštevku sem zgrešila prevečkrat," pa je tekmo ocenila Klemenčič.

V četrtek bo na SP-ju na vrsti še najdaljša moška preizkušnja na 20 km.

Vittozzi zlata, Slovenke slabo streljale
Prevlada Francozinj na SP-ju: Ko dobro začneš, si dobre volje