Na Gibraltarju se vse tekme igrajo na stadionu Victoria. Foto: EPA
Na Gibraltarju se vse tekme igrajo na stadionu Victoria. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS smo tokrat dobili zanimivo vprašanje, ki povezuje nogomet in zemljepis. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Tokrat se nam je oglasil bralec Nino, ki je takole začel svoje pismo: "Glede na to, da se trenutno nogomet igra po svetu v le peščici držav, sem malo raziskoval najmočnejše lige v teh državah. Pri tem sem naletel na zanimivo dejstvo, ob katerem se mi je porodilo vprašanje za vašo rubriko Športni SOS. V prvi nogometni ligi v Turkmenistanu namreč kar polovica klubov (štirje od osmih) prihaja iz enega mesta (v tem primeru glavnega mesta Ašgabat)."

1537. V kateri najmočnejši evropski državni ligi delež klubov, ki prihajajo iz istega mesta, znaša 50 odstotkov ali morda celo več?
Nino Kurpes

Sorodna novica Naj se žoga znova zakotali in mreže znova tresejo

Preveril sem stanja vseh evropskih nogometnih lig. Omenjeno merilo izpolnjujejo tri najmočnejša državna prvenstva. Svojevrstni fenomen je seveda Gibraltar, ki vse tekme državnega prvenstva igra na enem samem stadionu, vseh 12 klubov tako prihaja iz istega kraja − Gibraltarja.

Na drugem mestu je Armenija, kar sedem od desetih prvoligašev prihaja iz prestolnice Erevana, torej govorimo o 70 odstotkih.

Na polovički pa je še Estonija, pet od desetih klubov prihaja iz glavnega mesta Talina.

1538. Za bolj relevanten podatek je najbrž treba odšteti tiste najmanjše članice, torej mestne državice in otočke. Ali je iz tega moč potegniti kakšen zaključek?
Nino Kurpes

Vse evropske lige sem razdelil po številu klubov. Opazi se jasen trend ‒ lige, ki imajo manjše število klubov, imajo običajno eno mesto, ki prinaša v povprečju tudi do tretjino prvoligašev. Ko se lige večajo, odstotek dominantnih mest vse bolj pada. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

Število prvoligaševŠtevilo ligOdstotek največjih mest
<10429,5
101233,3
121425,6
14717,3
16818,8
18415,3
20412,5

Opomba: Poglejmo 3. vrstico tabele. Ta pove, da v Evropi obstaja 12 lig, ki imajo v elitni ligi po 10 klubov. V povprečju tretjina klubov prihaja iz enega samega mesta (kot sem omenil, je največji odstotek v Armeniji. V to kategorijo spada tudi Slovenija, v kateri je 10 klubov. Slovenski odstotek pa je 20, dva kluba namreč prihajata iz Ljubljane).

Zaključek je torej jasen, večje in močnejše lige imajo tudi bolj razdrobljeno kakovost po večjem delu države.

Za rekorderje pri 10- in 12-članskih ligah sem zapisal v zgornjem odgovoru, zato poglejmo še rekorderje pri preostalih ligah (glede na število prvoligašev).

VelikostPrvenstvoŠteviloMesto
14Bolgarija4Sofija

Grčija4Atene
16Srbija5Beograd
18Turčija5Carigrad
20Anglija5London

1539. Ali obstaja kakšna liga, ki ima prvoligaše iz samih različnih krajev?
Nino Kurpes

V Evropi je kar sedem takih lig, to pa so: Danska, Francija, Kazahstan, Malta, Slovaška, Švica in Wales.