Rumeno, ki te ljubim, rumeno! Foto: Reuters
Rumeno, ki te ljubim, rumeno! Foto: Reuters

Podkast SOS-odmev zadnje dni dela, diha in govori v znamenju kolesarske Dirke po Franciji. Novinarja Slavko Jerič in Toni Gruden sta tokrat gostila Tadeja Valjavca. Ta je bil prvi, ki je najbolj čislano kolesarsko dirko končal v prvi deseterici, enkrat se je znašel tudi v virtualnem vodstvu, zdaj je bil kot strokovni komentator na TV Slovenija priča tudi prvi rumeni majici na telesu slovenskega kolesarja.

Vabljeni k poslušanju

Slovenija mora biti ponosna!
"To je res enkraten dan tako za slovensko kolesarstvo kot celotno Slovenijo! Prav bi bilo, da bi se tudi avtomobili začeli voziti z rumenimi zastavicami, kot vidimo v času nogometnih prvenstev. Slovenija je lahko ponosna na to! Pred leti sem bil res v virtualni majici v enem izmed begov. Že to je bil lep občutek, nositi rumeno majico pa je gotovo nekaj popolnoma drugega. Meni jo je uspelo obleči na Dirki po Švici, to je bil vrhunec moje kariere. Primož in Tadej dokazujeta, da se nam v prihodnjih letih obeta marsikaj," je prepričan Valjavec.

Sorodna novica Piše se zgodovina slovenskega kolesarstva – etapa Pogačarju, Roglič v rumenem

Primož išče najboljšo in najhitrejšo pot
Roglič vozi zelo pametno, vseh 21 sekund prednosti pred lanskim zmagovalcem Eganom Bernalom si je pridobil z bonifikacijami. Na trenutke se zdi, da je Roglič še precej močnejši, a ne gre vedno do konca in varčuje za naporna zadnja dva tedna. Valjavec meni, da je to pravilna taktika: "Če greš na skupno uvrstitev in glede na njegove sposobnosti, je to pravilna odločitev. Tadej Pogačar je zelo eksploziven kolesar, to je njegova prednost, s tem uničuje tekmece. To ima prirojeno in natrenirano, kdor mu sledi, se s tem uničuje. Primož pa je drugačnega tipa kolesar. Išče svojo najboljšo in najhitrejšo pot do cilja. Oba kolesarita pravilno glede na svoje zmožnosti. Prav je, da Primož nadzoruje, da pridobi čim več s čim manj truda. Kot vsi vemo, ima v predzadnji etapi še enega aduta v žepu."

Zaupanje do šefov in sponzorjev
Pogačar navdušuje s svojo mentalno pripravljenostjo, saj se je kljub zaostanku, ki si ga je priboril v vetrovni ruleti, hitro vrnil med najboljše. V prvem tednu je imel precej težav s pnevmatikami, kar Valjavec ocenjuje z "obilico smole. Na nekatere stvari preprosto nimamo vpliva, to velja tako za kolesarstvo kot življenje na splošno. Ko ti šef nekaj da in ukaže, da moraš narediti, potem moraš to storiti. To je del kolesarstva, del športa, zaupanja do sponzorja. To je zahvala do sponzorja, ker te podpira, ti pa ga podpiraš nazaj. Včasih je malo smole, mogoče pa ga je to samo še bolj spodbudilo, da nam prikazuje predstave, ki si jih bomo za vedno zapomnili in ob katerih neznosno uživamo."

Sorodna novica Kovšca: Roglič je prvi favorit za zmago

Nizozemci prepričani o uspehu
Beseda je tekla tudi o razmerjih med najboljšimi ekipami, o čemer je bil govor že v prejšnji epizodi SOS-odmeva. Valjavec je navdušen nad močjo Jumbo Visme: "Veliko pomeni prepričanje, da lahko zmaguješ. Nizozemci so prepričani, da lahko zmagujejo, v to verjamejo in to tudi dokazujejo. Vidimo pa, da so samo ljudje. Primož je v soboto hitro ostal brez pomočnikov, pri Ineosu so jih imeli več. Vsak ima lahko slabe dni, kolesarji so utrujeni. Ne bodo vedno vsi poleg, vedno bo kdo zmanjkal, navsezadnje so samo ljudje."

V prvem tednu je veliko pasti
Pred dirko se je veliko govorilo o dvoboju Jumbo Visma ‒ Ineos, kjer bi lahko imeli vsi po tri kapetane. Razplet prvih devetih etap kaže, da pri obeh superekipah v lovu na zmago računajo le še na glavna kapetana, vse je drugače kot zadnji dve leti, ko je dirko dobil "rezervni" kapetan Ineosa. "Moram priznati, da je zgodba Ineosa malo dolgočasna. Dolgo so prevladovali, zdaj so jih dokončno vsi skopirali. Dobro so jih naštudirali, videli so, kaj so delali, tudi drugi največji zdaj znajo delati po tem principu. Na dirko se gre vedno z vsaj dvema kapetanoma. V prvem tednu je ogromno pasti, v katere se lahko nehote zapleteš. Vedno moraš imeti rezervni scenarij. Zdaj se je načeloma vse izoblikovalo, ostali so le še tisti, na katere smo vsi računali, zdaj bo treba na njih graditi, ni več rezervnega načrta. Če Primož pade, ga bodo vsi počakali, Tom Dumoulin se ne bo odpeljal naprej," napoveduje naš gost.

Tadej Valjavec v času Toura s TV Slovenijo sodeluje kot strokovni komentator. Foto: MMC RTV SLO
Tadej Valjavec v času Toura s TV Slovenijo sodeluje kot strokovni komentator. Foto: MMC RTV SLO

Vsak dan lahko odpade kak favorit
Vrh je še vedno zelo izenačen, saj prvo sedmerico (Rogliča in Pogačarja) loči le 44 sekund. Valjavec meni, da je "še vse možno. Zadnji teden bomo videli, ali bo tako napeto prav do zadnjega kronometra. Prav lahko se zgodi, da bodo kolesarji odpadali eden za drugim. Vsak dan bo lahko kakšen od favoritov zaostal in se ne bo mogel več vmešati za zmago ali oder. Vse je še odprto, nihče ne ve, kaj bo. Glede na izvrstno pripravljenost pričakujem nekaj podobnega tudi v tretjem tednu, ne bo velikih odstopanj, to je moderno kolesarstvo."

Za konec smo Valjavca vprašali le še, ali verjame v končno slovensko zmago? Tadej Valjavec je bil kratek in odločen: "Verjamem!"

Vabljeni k poslušanju celotne epizode SOS-odmev (kliknite na spodnjo sliko), v katerem je Toni Gruden delil tudi svoje izkušnje s pokrivanja Dirke po Franciji. Gruden vas bo s svojimi zanimivostmi od petka naprej zasul z lica mesta!