044 Po Planici ‒ gost Boštjan Reberšak
Sorodna novica Afera zasenčila vrhunsko organizacijo; gledanost odlična

Odlično pripravljeno in izvedeno 26. svetovno prvenstvo v smučarskih poletih se je v Planici 2020 odvilo v protikoronski snežinki decembra namesto marca. Brez gledalcev in običajnega vrveža planiškega praznika, premierno v nočno-zimski obleki ob koncu nenavadnega leta. A s stališča slovenskih ljubiteljev športa ‒ kjer poleti in skoki zavzemajo posebno mesto v športnem panteonu ‒ se ga ne bo spominjalo po podvigih in uspehih orlov, temveč aferi, ki je razburkala tudi širšo javnost in hočeš-nočeš za nekaj časa na stran potisnila tudi koronavirusno pandemijo.

Voditelja MMC-jevega športnega podkasta SOS odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta po Planici in izbruhu afere Zajc ‒ Bertoncelj za mikrofon na daljavo povabila dolgoletnega radijskega komentatorja smučarskih skokov Boštjana Reberšaka, sicer tudi urednika športnega uredništva na Valu 202.

Sorodna novica Brez uspeha potlačene in nerazrešene težave še prej butnejo na plano
Timi Zajc je pred dvema letoma pri 18 letih končal na 9. mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Lani je bil skupno 14., trenutno pa zaseda 27. mesto po točkah med skakalci. Na tem mestu je končal tudi petkov del SP-ja v poletih, nato pa se je odločil za objavo na Instagramu, ki je sprožila plaz. Foto: AP
Timi Zajc je pred dvema letoma pri 18 letih končal na 9. mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Lani je bil skupno 14., trenutno pa zaseda 27. mesto po točkah med skakalci. Na tem mestu je končal tudi petkov del SP-ja v poletih, nato pa se je odločil za objavo na Instagramu, ki je sprožila plaz. Foto: AP

Bertoncelj ni prisluhnil posameznikom, vodstvo ni zaznalo trenj
"V vseh športnih panogah je jasno, da je garderoba sveta. Prav je, da se v slačilnici rešujejo stvari. Po drugi strani so jih skakalci skušali reševati: Timi Zajc še zdaleč ni vsega kriv. Krivda je porazdeljena na vse deležnike. Gorazd Bertoncelj ni imel posluha za individualne želje posameznikov. Vodstvo ni zaznalo teh trenj in jih ni ovrednotilo kot zelo pomembne, saj so skakalci že spomladi želeli kakšne spremembe,"
je Reberšak opozoril, da je krivda močno deljena, ni samo na ramenih 20-letnika ali selektorja, temveč tudi panožnega vodstva znotraj Smučarske zveze Slovenije.

Timi Zajc je po petkovem prvem polčasu posamične tekme na svetovnem prvenstvu zasedal le 27. mesto, daleč od želja in sposobnosti mladeniča iz Hramš v občini Žalec. Sledila je objava na družbenem omrežju Instagram.

Vse skupaj je pripeljalo do tega, da imajo skakalci svojo besedo. Timi Zajc mislim, da ni izbral pravega trenutka, počakati bi moral do konca SP-ja. To je preusmerilo pozornost z res vrhunsko pripravljenega svetovnega prvenstva v poletih na zdrahe, ki jim ni mesta ob domačem SP-ju v poletih.

Boštjan Reberšak

Ekipni kolegi umaknili začetno podporo
"Žal se je danes vse podrlo. Celo poletje sem treniral, da bi danes letel proti zadnji črti. Mislim, da morajo tukaj veliko odgovornost prevzeti trenerji. Žal moraš pri nas tako delati, kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance. Zato hočem, da tukaj glavni trener prevzame odgovornost za slabe nastope vseh slovenskih skakalcev. Vsi si želimo medalje ... Ampak, kot se je izkazalo, v zadnjih dveh letih rezultati pri meni padajo. Rečem lahko samo: Hvala lepa in na svidenje." Zapis so všečkali še nekateri drugi slovenski skakalci, a po burnem večeru in noči so do jutra podporo vsi razen enega tudi umaknili.

"Ni zanemarljivo, da Timiju Zajcu niso dali prav tudi moštveni kolegi. Timi je bil kar razočaran nad tem. V reprezentanci je bilo več nezadovoljnih skakalcev, a nihče ni podprl njegove odločitve. V komunikaciji z mediji nihče ni podprl njegovega dejanja in načina, kako je to povedal," je Reberšak poudaril, da je Zajc pričakoval podporo prav tako nezadovoljnih ekipnih kolegov, a je nato zaradi nadaljnjega neljubega razvoja dogodkov ostal brez nje.

KOMENTAR: Boštjan Reberšak

Iz okolice Zajca prišlo tudi do groženj
"Skakalci so obsodili predvsem to, kar se je dogajalo potem. Timijev zapis sam po sebi še ni bil tako problematičen ‒ da mora glavni trener prevzeti odgovornost za slabe izide ‒ to si je želel marsikateri skakalec. Šlo je naprej ‒ ne s strani Timija, temveč iz okolice, ki ga obdaja ‒ tudi do groženj, prišlo je do stvari, ki nimajo mesta v športu. Vse to nadaljevanje
je popolnoma pretehtalo, da se nihče ne strinja s tovrstno komunikacijo," je Reberšak potrdil, da se je v petek zvečer dogajalo marsikaj in je prišlo tudi do groženj, kar je marsikaj spremenilo.

Začasni ali trajni umik obeh?
"Zelo jasno pa je bilo po večernih sestankovanjih med vodstvom in skakalci, da so spremembe potrebne. Gorazd Bertoncelj pa je po uradnih informacijah na lastno željo odkorakal iz Planice. Mislim pa, da je šlo za kompromis. Odmaknjena sta bila oba,"
je kot salomonsko rešitev opisal radijski komentator smučarskih skokov. Zdaj morata zbor in odbor za smučarske skoke in kombinacijo pri SZS-ju sprejeti odločitve.

Vabljeni k poslušanju
Boštjan Reberšak je dolgoletni športni komentator smučarskih skokov in poletov ter urednik športnega uredništva na Radiu Slovenija. Foto: Sandi Fišer
Boštjan Reberšak je dolgoletni športni komentator smučarskih skokov in poletov ter urednik športnega uredništva na Radiu Slovenija. Foto: Sandi Fišer

Skoki so igra občutkov in prilagajanja
Odhod obeh izpostavljenih deležnikov je preostale prisilil, da na SP-ju rešijo, kolikor se da. Anže Lanišek je končal na 12. mestu, kot ekipa je četverica bratov Prevc, Lanišek in Pavlovčič zasedla četrto mesto. Napovedane medalje ni bilo, a v izteku velikanke bratov Gorišek so bili nasmejani obrazi: "So bili veseli, zadovoljni, kar so znali pokazati in tudi povedati. V športu se je treba prilagajati."

O samem SP-ju v poletih

Planica je zasijala v vsem svojem sijaju. Zimska kulisa, zasijale so luči, decembrsko vreme je v Tamarju izredno stanovitno. Popoldanski pas z nočnimi tekmami je poskrbel za najlepše svetovno prvenstvo v poletih. Trenerji so se lahko ukvarjali tudi s taktičnimi zamislimi, kar je izredno redko. Alexander Stöckl je ugnal Stefana Horngacherja, izredno zanimiv dvoboj strategov.

Skrhani odnosi že ob slovesu Janusa
V polurnem pogovoru se trojica dotakne (ne)komunikacije znotraj skakalne vrste, tudi v primerjavi z obdobjem Gorana Janusa, katerega doba se je končala prav tako s porušitvijo medsebojnih odnosov ob sočasnem padanju izidov.

Reberšak je tudi pojasnil, zakaj v resnih smučarskih reprezentancah ni samostojnih ekip, ker je to praktično nemogoča naloga za izvedbo. Pravi paradoks individualnega športa v zaprtem ekipnem okolju. Sočasno pa je izpostavil tudi zaostanek Slovenije v podpornem osebju Slovencev ‒ v Wisli se je ob skakalcih slikalo 17 članov osebja, v za slovenske orle skrbi manj ljudi, kot je samih tekmovalcev.

SZS preveč centralizirala skoke v Kranju?
Ne da se tudi mimo vlog, ki jih opravljajo in imajo v slovenskih smučarskih skokih Gorazd Pogorelčnik, Jelko Gros ter zbor in odbor pod vodstvom Ljuba Jasniča.

Jelko Gros se brani očitkov Timija Zajca

"Nekateri klubi res občutijo, da je vse preveč centralizirano v Kranju in je tudi to napaka SZS-ja, da ne dopušča razvoja drugih sredin. Zakaj pa ne, če so uspešni, zakaj ne bi omogočili še drugje podobnih razmer," se sprašuje Reberšak, da se je mogoče res vse podredilo delu v centrih na razdalji Kranj‒Planica.

Afera razkriva pomanjkljivosti in napake sistema, ki želi zgraditi skakalno reprezentanco za naskok na svetovni vrh. Reberšak ne izključuje dveh precej različnih razpletov planiške zgodbe: elegantno rešitev in mogoče celo precej uspešnejše nadaljevanje zime ali pa velike spremembe na vseh ravneh SZS-ja. "Potreben je velik reset, tako pri Timiju Zajcu kot pri Smučarski zvezi Slovenije."