129 Sproščeni Roglič usmerjen na Tour

MMC je na Palmi de Mallorci obiskal Primoža Rogliča, ki je predstavil svoje načrte za sezono 2024, ob tem je nastala izredna epizoda o pričakovanjih Rogliča in njegovih novih delodajalcev.

"Ni treba biti vrhunski znanstvenik, da bi ugotovili, kaj je njegov preostali veliki cilj – Dirka po Franciji," rdečo nit sezone in 129. oddaje MMC-jevega podkasta SOS-odmev predstavi Slavko Jerič, ki ga tako kot veliko najzvestejših poslušalcev ob predstavitvi načrtov ekipe Bore Hansgrohe z novim kapetanom za Dirko po Franciji 2024 najbolj zanima, kaj pomeni napovedani prevzem Red Bulla.

"Game changer oz. stvar, ki spremeni pravila igre. Veliko ime, veliko znanja. Trženje, ki podira zidove v športu. Ko avstrijski urad za varstvo konkurence prižge zeleno luč, se bodo znašli v galaksiji rdečih bikov. Po logiki bi iz pete ali četrte ekipe svetovne serije morali postati v kratkem vsaj tretja, hitro druga, nato pa prva ekipa. Ali bo to dovolj hitro za 34-letnega Rogliča? Sam je pri nizozemskih čebelah že prestal takšen proces, ki je trajal sedem let, a njemu ni bilo dano pojesti češnje na torti," je Toni Gruden odvrnil na žgoče vprašanje, na katero pa na drugih zimskih pripravah na Majorki še ni bilo pravega odgovora.

Vodja na kolesu. Vloga in oznaka, ki mu ju je podal glavni športni direktor Rogličeve nove ekipe. Foto: Bora Hansgrohe/Matthis Waetzel
Vodja na kolesu. Vloga in oznaka, ki mu ju je podal glavni športni direktor Rogličeve nove ekipe. Foto: Bora Hansgrohe/Matthis Waetzel

V čakanju na zeleno luč Avstrije

Kdaj prihajajo čelade z znamenitim rdečim bikom? Kakšni bodo ime ekipe in barve, ki so ravnokar osvežene? In ali to pomeni prihod Wouta van Aerta prihodnje leto?

Vprašanja brez odgovora, saj je za zdaj še bavarska ekipa od mehanikov do lastnika Ralpha Denka ponavljala, da tega ne morejo in smejo komentirati, dokler v Avstriji ne prižgejo zelene luči za prevzem športnega konglomerata, ki že vlada v formuli ena, lokalnem hokeju in nogometu, se prebija na evropske nogometno prizorišče ter je pojem in najbolj zaželen partner za vzdržljivostne in adrenalinske športnike. Interdisciplinarnega znanja ne manjka, sredstev še manj.

"Nemci so istega mnenja kot Jan Tratnik: da lahko Rogla še kar nekaj let kolesari med najboljšimi, ker ni kolesarsko skurjen. Sočasno so mu zaupali vlogo katalizatorja, s katerim bodo postali najboljša ekipa na svetu. In zdaj prihajajo rdeči biki ..."

Sorodna novica Roglič: "Zmaga na Touru predstavlja češnjo na torti"

Švica bo morala počakati na sezono 2025

Od prestopa dalje je bilo jasno, da bo Roglič v letu 2024 lahko vse moči usmeril v naskok na rumeno majico. Vseeno je tudi sam rad omenil še en zanj in za kolesarsko zgodovino pomemben sekundarni cilj – osvojiti Dirko po Švici, na kateri sploh še ni nastopil. Z zmago na Dirki po Švici bi namreč Roglič kot prvi kolesar osvojil prav vseh sedem elitnih enotedenskih dirk, pri čemer je že zdaj s šestimi rekorder.

Sorodna novica "Olimpijski kronometer bolj ne kot da. Rad bi pa šel na SP."

"Res smo se pogovarjali in popolnoma razumem razmišljanje, da hoče osvojiti Dirko po Švici. A vemo tudi , da nimamo enoletne pogodbe. Raje vidim, da jo osvoji kot zmagovalec Toura kot pred tem. To je izredno pomembno za razumevanje našega cilja – naš cilj je Dirka po Franciji. Vse drugo je povezano s tem, kako to dosežemo in kako pridemo tja. Za nas je pomembno, da je Tour julija, in od tam gradimo vse, zaradi česar tudi začetek sezone ni tako pomemben," je glavni športni direktor nemške ekipe Rolf Aldag pojasnil odločitev, zakaj raje Dofineja kot Švica kot generalka za glavni cilj.

Vabljeni k poslušanju

Dirka po Franciji edini spopad štirih velikih favoritov

Od Firenc do Nice nas v 111. izvedbi velike pentlje čaka četveroboj šampionov tritedenskih dirk: Jonas Vingegaard – Tadej Pogačar – Primož Roglič – Remco Evenepoel. "Velika četverica je tudi uradno potrdila nastop na Dirki po Franciji. Na prvo žogo bi rekel, da je, če je preveč asov, manj kruha, a Primož očitno ve, da mora, če želi dobiti ta Tour, pač premagati vse," razmišlja Jerič.

Sorodna novica "Vsak že ve, kateri so Primoževi najljubši kosmiči in kdaj najraje spi"

Gruden je dodal, da je tudi sam Roglič na medijskem dnevu spregovoril kot navdušenec nad kolesarstvom: "Končno četveroboj. Primož govori kot oboževalec kolesarstva, da bodo vendarle startali vsi najboljši na Touru, pri čemer misli tudi nase."

In prav Dirka po Franciji 2024 bo znova dokaz, zakaj gre za dirko vseh dirk v sezoni, čemur se podrejajo kapetani, pomočniki in celotne ekipe, čeprav v kolesarstvu res ne manjka izzivov in dirk. "Spopad četverice šampionov se bo prvič zgodil prav na Dirki po Franciji – in to je tema, ki me žuli. Torej: ali vemo, kdaj se bodo Jonas, Tadej, Primož in Remco v novi sezoni pomerili na isti dirki, kjer bosta tudi Wout van Aert in Mathieu van der Poel?" se sprašuje sovoditelj podkasta SOS odmev.

Sorodna novica Katerega športnega dogodka se najbolj veselite v letu 2024?

Vabljeni k poslušanju celotne 129. oddaje, kjer se govori še o naslednjih kolesarskih temah:

  • "Froglič" znova živi: zeleno-rumeni dresi, ki jih bo težko zgrešiti;
  • točka preloma prej nenastopanje na Touru kot drama v ekipi na Vuelti;
  • Nemci tako kot Tratnik prepričani, da je Rogla kolesarsko precej mlad;
  • Rogličeve pripombe in predlogi ter majhne izboljšave;
  • anekdota o petih solatah in treh napitkih za okrevanje;
  • kako zdaj stoji primer "Cian Uijtebroeks";
  • ali bo v letu 2024 sploh kdaj dirka z vsemi šestimi superzvezdniki?
  • Roglič o (ne)branjenju olimpijskega zlata in sanjah o mavrični majici;
  • vprašanja poslušalcev in poskusi odgovorov nanje (hvala);
  • vprašanje za nekaj milijon dolarjev: kako premagati Vingegaarda;
  • hladna in deževna Majorka ter kje je špansko sonce;
  • zanimivost o številki 129, čeprav sva pripravljala zanimivost za #130.