128 Trije športni vrhunci v letu 2024 in 3 x 3 z Jožetom Pepevnikom

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta v prvi letošnji epizodi govorila o športnih vrhuncih tega leta. Pri tem jima je pomagal novinar Vala 202 in ustvarjalec podkasta Žoga je okrogla Jože Pepevnik.

Lahko Slovenija tokrat napreduje? Foto: www.alesfevzer.com /Pixabay
Lahko Slovenija tokrat napreduje? Foto: www.alesfevzer.com /Pixabay

Euro bo gostila država s tradicijo
Slovenska nogometna reprezentanca se je po 14 letih spet uvrstila na veliko tekmovanje. "Eura se zelo veselim tudi iz osebnega zornega kota, saj upam, da bo to prvo veliko reprezentančno tekmovanje, ki ga bom lahko službeno pokrival na terenu. Evropska in svetovna prvenstva so nekaj posebnega, ker so organizirana samo na štiri leta. Sem precej tradicionalist, kar se tiče časovnih intervalov med nogometnimi prvenstvi. Vesel sem, da bo Slovenija prisotna na turnirju v Nemčiji, ki je nogometna velesila, država s tradicijo. Mislim, da bo prvenstvo precej boljše za gledalce, navijače, poročevalce in ne nazadnje za nogometaše, kot pa je bilo zadnje prvenstvo, ki je bilo raztreseno po celotni Evropi," je svoje razmišljanje začel Pepevnik.

Jože Pepevnik. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Jože Pepevnik. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Malo gledalcev? Ni še prave tradicije
Čeprav zanimanje slovenske javnosti v obdobju, ko ni pretiranih uspehov, običajno precej upade, Pepevnik verjame, da je nogomet v Sloveniji vseeno šport številka 1: "Morda bo kdo dvignil obrvi ob tej izjavi, a vseeno v to res verjamem. To velja tudi za obisk nogometnih tekem. Na zadnjem derbiju se je decembra v Ljudskem vrtu zbralo 7500 ljudi. Nobena druga športna prireditev tega pri nas pozimi ne zmore, edina izjema je Planica, ki pa ima tradicijo in ima skoraj romarsko konotacijo. Slovenci smo enostavno premlad športni narod. Nisem živel v Jugoslaviji, a kolikor vem, je bil nogomet vedno obravnavan kot obstranski šport, vse skupaj je bilo podrejeno slovenskemu zimskemu športu. Nogomet ima preprosto prekratko tradicijo rednega spremljanja. Ni se nam treba primerjati z Anglijo ali Nemčijo, dovolj je pogled v Avstrijo, kjer je povprečje na ligaških tekmah približno 10.000 gledalcev. Gradec je velik kot Ljubljana, pa ima Strum v povprečju 8000 prodanih letnih kart. To ne govori, da imajo Avstrijci raje nogomet, ampak bolj o tradiciji, vzgoji generacij in generacij športnih ter nogometnih navdušencev, predajanju navad, da je sobota ali nedelja rezervirana za ogled nogometne, rokometne ali hokejske tekme."

Sorodna novica Malo nogometnih remijev in slovenski uspehi na (2)2. 2.

Skoraj anomalija: skoraj brez remijev
V oddaji je bil malce konkretneje govor tudi o slovenski izbrani vrsti. Različni statistični parametri kažejo, kako izstopa predvsem del v obrambi (pri ocenah izstopata predvsem branilec Jaka Bijol in vratar Jan Oblak), kar pa Pepevnika ne preseneča: "To je bila vedno osnova uspešnih slovenskih reprezentanc. Ni zanemarljivo, da je bila Slovenija v svoji skupini tista reprezentanca z najboljšim napadom in najboljšo obrambo. Za varovanci Matjaža Keka so izjemno dobre kvalifikacije, a skupina je bila res nenavadna, morda se to malce podcenjuje. Ne mislim samo na Kazahstan, ki je na koncu ogrožal drugo mesto, ampak da se točke niso razporejale, kot smo pričakovali. Severna Irska do zadnjega kroga ni nikomur vzela točke, razen San Marinu. Nastala je skoraj statistična napaka, po pričakovanjih bi se morale točke bolj razpršiti, remijev skoraj ni bilo, kar je pomenilo, da 19 točk pred zadnjim krogom Sloveniji še ni zagotavljalo preboja na Euro."

Sorodna novica Razpored tekem za Slovenijo ugoden, presenetila bi lahko vsaj Srbijo

V Nemčiji bo pomembno tudi vzdušje
Slovenski nogometni reprezentanci se na treh velikih turnirjih še nikoli ni uspelo prebiti v izločilne boje. Tokrat je žreb res zahteven, a upanje prinaša to, da bodo napredovale tudi štiri tretjeuvrščene ekipe. "X-faktor v tej skupini bo srbska reprezentanca, izjemno pomembna bo tudi za slovensko usodo. Tam zadeve morda niso tako idilične, ne na in ob igrišču. Odgovor na vprašanje 'kakšna bo Srbija prišla na prvenstvo,' bo zelo pomemben za celotno skupino. Razpored je za Slovenijo ugoden, najprej nas čakajo Danci, ki jih najbolje poznamo, oziroma imamo najbolj svež spomin. Nato sledi ključni dvoboj v Münchnu s srbsko reprezentanco, ki je, realno gledano, najbolj premagljiva, mislim, da bo to ključna tekma. Pomembno bo, kako bosta prišli v to tekmo, pri tem ne mislim le na izid njunih prvih tekem, ampak na klimo v celotni reprezentanci. Ekipe iz naše regije imajo res veliko spremenljivk. Kakovost morda ni taka, kot je pri Angliji, težko igralca zamenjaš z adekvatnim rezervistom, zato je zelo pomembno vzdušje, da ni zamer, da ekipa deluje homogeno. Slovenska in srbska reprezentanca sta tako odvisni druga od druge," je nogometni del sklenil novinar Vala 202.

Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

OI: Ogromen pomen ekipnim športom
V drugem delu so se misli usmerile v Pariz, ki bo poleti gostil poletne olimpijske igre. Rojeni Mariborčan je v tej temi velik poudarek položil na ekipne športe: "Vsake olimpijske igre so za našo radijsko ekipo res intenziven projekt, sam sicer nisem imel še sreče, da bi šel na igre, morda se to zgodi letos. Ekipni športi se mi zdijo res pomembni. Seveda smo vsi veseli uspehov posamičnih športov in športnikov, a zdi pa se mi, da uspehi v ekipnih športih dodatno združijo narod, da pritegnejo res veliko ljudi, ki vse skupaj spremljajo. Spomnimo se le Tokia in košarkarske reprezentance, kako malo je manjkalo do finala olimpijskih iger. Osebno mi je najljubša slovenska olimpijska zgodba uspeh hokejske reprezentance, ki se je v Sočiju uvrstila v četrtfinale. Slovenski nogomet operira res z majhnimi vložki, ti pa so še toliko manjši pri hokeju, saj poznamo številke o igralcih in dvoranah."

V Slovenj Gradcu spremljal zlato zgodbo
Spremlja sicer tudi druge športe. V Parizu ga zanimajo usode vseh slovenskih nastopov, omeniti ni pozabil niti na kajtarja Tonija Vodiška in Janjo Garnbret, ki bo napadala svojo drugo zlato medaljo: "Ko je v Tokiu priplezala do zlate medalje, sem to spremljal v njenem Slovenj Gradcu, pozneje sem bil tudi na njenem sprejemu. Res je lepo videti, kako morda manjša okolja spremljajo in 'dihajo kot eno' za enega športnika."

Sorodna novica Pogačar: Končno prišel čas za dva Grand Toura v eni sezoni

Kolesarstvo: OI, Giro, Tour ...
Na olimpijskih igrah bo imela slovenska odprava velike apetite tudi v kolesarstvu. Ta šport je bil sicer tretja postaja napovedi leta. Še pred igrami se bosta namreč zgodila tako Giro kot Tour. "Kolesarstvo spremljam, seveda, tritedenske dirke spremljam toliko, kot je le mogoče. Na Touru sem od mladih let užival v panoramskih posnetkih etap, to je res nekaj izjemnega. Odkar pa sem sam tudi malce bolj na kolesu, pa nikoli toliko, kot bi si res želel, si vedno predstavljam, kako bi se sam lotil kakšnega dela etape."

Spomin na sneženo Rogličevo zmago
Pepevnik je postregel z dvema kolesarskima zgodbama: "Bil sem na terenu, ko je Primož Roglič leta 2015 dobil Dirko po Sloveniji. Tretja etapa je potekala od Dobrovnika na Svete Tri Kralje. Na zadnjem klancu je bilo tako mrzlo, da je uro pred ciljem na vrhu celo snežilo, čeprav je bilo 20. junija, sneg se sicer ni obdržal. Spomnim se tiste zmage Rogliča, ki je bil pravzaprav na začetku poti. Lani avgusta pa sem bil v Flandriji, kjer sem spremljal EP v odbojki. Tam sem začutil obsedenost tamkajšnjih prebivalcev s kolesi in kolesarstvom. Tam je veliko posameznikov, ki kolesarijo v res dobri opremi, to je nekaj vsakdanjega in normalnega. Začutil sem odnos Flandrijcev do kolesa kot prevoznega sredstva, kot načina mobilnosti. Kjer sem prebival, je bilo na ulicah res ogromno parkirišč namenjenih za kolesarje. Videl sem na tisoče koles, ki so parkirani po ulicah, ljudje se tako premikajo po mestu."

Vabljeni k poslušanju

V zadnjem delu podkasta je vsak od novinarjev postavil tri vprašanja, ki jih zanimajo v tem letu. Debata je tekla o naslednjih temah:

  • Prihodnost Zlate lisice v Mariboru oziroma Sloveniji.
  • Ali se bo Anže Kopitar z Los Angelesom (resno) potegoval za naslov prvaka v Ligi NHL?
  • Ali bo Luka Dončić prvič osvojil nagrado MVP?
  • Morebitna vrnitev Zlatka Zahovića v Maribor.
  • Ali bo Celje kot (morebitni) prvak postal prvi slovenski klub v novem ligaškem evropskem formatu (švicarskem sistemu)?
  • Kdo bo osvojil naslov angleškega nogometnega prvaka?
  • Kdo bo naslednji slovenski nogometni selektor? Je Luka Elsner prvi favorit?
  • Ali bo Matej Mohorič dobil dirko Pariz−Roubaix?
  • Ali bo Novak Đoković pri 37 letih dobil zlati slam?