Ekipe Kareema Abdula Jabbarja (s klobukom) so v njegovih MVP-sezonah zbrale naslednje število zmag: 40, 53, 59, 60, 63 in 66 zmag, ekipe Magica Johnsona (z dvignjenima rokama) pa 57, 63 in 65.  Foto: AP
Ekipe Kareema Abdula Jabbarja (s klobukom) so v njegovih MVP-sezonah zbrale naslednje število zmag: 40, 53, 59, 60, 63 in 66 zmag, ekipe Magica Johnsona (z dvignjenima rokama) pa 57, 63 in 65. Foto: AP

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše vprašanje o Ligi NBA. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2301. V Ligi NBA se veliko govori o MVP-jih. Argument, da Luka Dončić ne more biti MVP, je, da je njegovo moštvo preslabo uvrščeno. Kakšne so bile uvrstitve moštev, za katere je igral dobitnik priznanja MVP?
Davor Gregorc

Nagrada MVP se podeljuje od sezone 1955/1956, ko je v tej ligi igralo samo osem klubov, zato – zgodovinsko gledano – tovrstne primerjave niso najlažje.

Sorodna novica Embiid dobil MVP-lovoriko, a ostal brez zmage

Povprečje pravi drugo mesto
Za začetek sem zožil časovni interval na zadnjih 34 končanih sezon, se pravi od sezone 1989/1990, ko je v tem tekmovanju igralo po najmanj 27 ekip, kar je zelo blizu današnji številki 30 ekip. V tem času so ekipe košarkarjev, ki so prejeli nagrado MVP, v rednem delu v povprečju osvojile 2. mesto (v celotni ligi, ne le v konferenci).

Da sem lahko zaobjel še prejšnjih 34 sezon, sem uporabil drugačno metodo. Izračunal sem namreč delež ekip, od katerih je bilo boljše moštvo, za katero je igral posamezni prejemnik nagrade MVP. Konkretni primer: zadnji prejemnik te nagrade je Joel Embiid. Njegova Philadelphia je lani z izkupičkom zmag in porazov 54-28 zasedala tretje mesto v celotni ligi, s tem je bila boljša od 27 ekip (oziroma 93,1 odstotka vseh preostalih). V sezoni 1963/1964 je MVP romal v roke Oscarju Robertsonu, njegov Cincinnati (55-25) je bil takrat drugi, bil je torej boljši od sedmih ekip (oziroma 87,5 odstotka preostalih ekip).

Ko imamo tako deleže za vse ekipe, lahko izračunamo povprečni delež za vseh 68 sezon, ta pa znaša kar 93 odstotkov. Ko to pretvorimo na današnji sistem s 30 ekipami, to pomeni, da je bila ekipa v povprečju tretja (kar se skoraj sklada s prejšnjim izidom). Pod črto − nagrada MVP v povprečju res roma v roke najboljših igralcev ene od najboljših ekip v sezoni.

Bob Pettit (levo) je bil MVP v sezonah 1956 in 1959. Na sliki je še Elgin Baylor, leta 1959 sta bila skupna prejemnika nagrade MVP na tekmi vseh zvezd. Foto: AP
Bob Pettit (levo) je bil MVP v sezonah 1956 in 1959. Na sliki je še Elgin Baylor, leta 1959 sta bila skupna prejemnika nagrade MVP na tekmi vseh zvezd. Foto: AP

Za konec bom naštel štiri večje izjeme. Prva stoji na samem začetku, in sicer prav v krstni MVP-sezoni 1955/1956, v kateri je v ligi sodelovalo le osem ekip. Takrat je to nagrado dobil Bob Pettit, njegov St. Louis je imel šele sedmo najboljše razmerje med zmagami in porazi (33-39). Takrat se je v končnico uvrstilo šest ekip, Hawksom pa je to uspelo, ker so bili tretji v zahodni diviziji (v vzhodni so bili vsi štirje klubi boljši, a v končnico so napredovali po trije iz vsake divizije).

Abdul Jabbar edini MVP brez končnice
Selimo se v sezono 1975/1976, v kateri je nagrado prejel Kareem Abdul Jabbar. Njegovi LA Lakersi so imeli manj kot polovico zmag (40-42), v Zahodni konferenci so osvojili šesto mesto (od devetih) in se sploh niso uvrstili v končnico. Sloviti Abdul Jabbar je tako edini MVP, ki se ni uvrstil v končnico. Če pogledamo celotno ligo, so Jezerniki dosegli 11. izid od 18 ekip.

Zadnji izjemi sta precej sveži, v sezoni 2016/2017 je nagrado prejel Russell Westbrook. Njegova Oklahoma (47-35) je bila šesta na Zahodu oziroma deseta v celotni ligi. Zgodba tiste sezone so bili trojni dvojčki, Westbrook jih je nanizal 42, sezonsko povprečje je imel v trojnem dvojčku (31,6 točke, 10,7 skoka in 10,4 podaje), kar je bil eden od razlogov za nagrado.

Povsem zadnji primer je iz sezone 2021/2022, v kateri je nagrado drugič zapored prejel Nikola Jokić. Njegov Denver (48-34) je bil (tako kot Westbrookova Oklahoma) šesti na Zahodu in deseti v celotni ligi.

Sorodna novica Debate o MVP: od Dončića do motivacijskega elementa

Zgodovinsko povprečje: 60 zmag
V članku sem bolj ali manj govoril o končnem mestu ekipe. Za konec bom uporabil še metriko zmag. Če se osredinim le na sezone, v katerih je bilo odigranih 82 tekem, je ekipa, za katero je igral MVP, v rednem delu sezone v povprečju zbrala točno 60 zmag.

Za primerjavo − Dallas je 16 tekem pred koncem sezone pri 38 zmagah in 28 porazih, v celotni ligi pa trenutno zaseda 13. mesto. Če upoštevamo torej merilo uspešnosti ekipe, se Luki Dončiću ne obeta nagrada MVP. A najprej počakajmo na razplet sezone ...