20-letni Luka Trtnik bo eden izmed treh slovenskih udeležencev SPINT-a 2018 oz. svetovnega prvenstva invalidov v namiznem tenisu. Foto: Twitter/@ParalympicsSLO
20-letni Luka Trtnik bo eden izmed treh slovenskih udeležencev SPINT-a 2018 oz. svetovnega prvenstva invalidov v namiznem tenisu. Foto: Twitter/@ParalympicsSLO
Ambasadorka SP-ja v Celju je Mateja Pintar, priznana slovenska paraolimpijka, ki je v Atenah leta 2004 osvojila zlato v namiznem tenisu Foto: Žiga Culiberg

V dvorani Zlatorog bo nastopila tudi slovenska trojica Barbara Meglič, Luka Trtnik in Primož Kancler. Gre za sploh prvo namiznoteniško člansko svetovno prvenstvo v Sloveniji po letu 1965; takrat je Spent, kot so s kratico poimenovali prvenstvo, gostila Ljubljana in takrat še povsem nova Hala Tivoli.

"Pa saj se dejansko ne zavedam, kaj me čaka. Mislim, da bom šele v Celju dojel, kaj sploh svetovno prvenstvo je, kaj prinaša, kaj pomeni. Tekmovanja se iskreno veselim! Tudi v času počitnic sem mislil na svetovno prvenstvo in razmišljal, kaj moram še narediti, da upravičim zaupanje. Prav zaradi svetovnega prvenstva sem na treningu še toliko bolj zbran, zavzet. V tem hipu razmišljam, da se dokažem v Celju, v tako močni in elitni konkurenci. Na zadnjem turnirju v Laškem sem se izkazal. Rad bi ponovil to še na svetovnem prvenstvu. Vem, da bo to težja naloga. A se zavedam, da sem sposoben narediti nekaj iz sebe tudi na tem tekmovanju," pred Spintom razmišlja eden od slovenskih adutov, 20-letni Luka Trtnik.

Slovenska mini zasedba je sicer na tekmovanje prišla s posebnim povabilom, kljub temu pa si želijo čim bolje odigrati na domačem tekmovanju, kjer jih bo vodil trener Darko Kojadinović.

Skupna prireditev z visokimi gosti
Tekmovanje skupaj prirejata Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in Namiznoteniška zveza Slovenije. Sodelovalo bo 325 igralk in igralcev iz 54 držav. V dvorani Zlatorog bodo pripravili 12 miz, z brezplačnim vstopom pa želijo privabiti tudi čim več ljubiteljev športa.

Med SP-jem bo Slovenijo obiskal tudi Andrew Parsons, predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC), njegov gostitelj pa bo Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK-a in tudi predsednik organizacijskega odbora Spinta 2018.

Sobota v Zlatorogu dan za medalje
Kot ambasadorka bo med SP-jem dejavna tudi Mateja Pintar Pustovrh, nekdanja najboljša slovenska namiznoteniška igralka med invalidi in dobitnica zlate paraolimpijske medalje iz Aten 2004. Aktivno kariero je že končala, v Celju bo ambasadorka, preizkusila pa se bo tudi kot strokovna komentatorka med prenosi. V Celju bodo namreč omogočili tudi spletne prenose vseh tekem na uradni spletni strani SP-ja.

Dogajanje v Celju se bo začelo v torek s slavnostnim odprtjem v dvorani Tri lilije v Laškem, med sredo in soboto bo zgoščen tekmovalni ritem v Celju s štirimi tekmovalnimi dnevi; v soboto, 20. oktobra, bodo potekali boji za medalje, zvečer pa se bo SP končal s slavnostno prireditvijo, ki bo znova v Laškem.