Janja Garnbret. Foto: www.alesfevzer.com
Janja Garnbret. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpijska zmagovalka in večkratna svetovna prvakinja je že nekaj let prvo ime športnega plezanja, svojo moč v plezalnih stenah pa želi zdaj razširiti še na druga področja. Odločila se je, da bo ozaveščala javnost o številnih pasteh, ena izmed glavnih pa je motnja hranjenja.

Ena izmed zastarelih idej namreč pravi, da lahko z manjšo težo plezaš hitreje in učinkoviteje, kar pa lahko vodi v številne napačne odločitve s katastrofalnimi posledicami. Čeprav sama nima tovrstnih težav, je opazila, da je kar nekaj njenih prijateljic in sotekmovalk v lovu na nižjo kilažo škodovalo svojim telesom.

"Seveda ne želite imeti preveč kilogramov, vendar jih prav tako ne smete imeti premalo. Izbrati morate neko srednjo pot," je pojasnila Garnbret in dodala, da športniki vse pogosteje izpuščajo ali zmanjšujejo obroke. "Trdno verjamem, da se lahko ukvarjaš s plezanjem ali katerim koli drugim športom na zdrav način," je poudarila.

Težko ji je gledati, kako se uničujejo
Ko je odraščala, so bili njeni plezalni vzorniki zelo suhi, kar je predstavilo neko iluzijo, da je treba shujšati, če želiš tekmovati na najvišji ravni oziroma biti del elite. "Tako sem razmišljala tudi jaz, a se k sreči nisem ujela v to past. Okoli sebe sem imela ljudi, ki so me usmerjali na pravo pot. Sem pa imela prijatelje, ki so se ujeli v to past. Poskušala sem jim pomagati na kakršen koli način. Dve leti sem se trudila, a bila neuspešna. Bilo mi je težko gledati, kako se psihično in fizično uničujejo," je dejala 25-letnica iz Slovenj Gradca.

Objava na Instagramu pritegnila pozornost
27. julija lani je na Instagramu objavila objavo, v kateri je opozorila na perečo problematiko njenega športa in javnost vprašala, ali želimo vzgojiti naslednjo generacijo okostnjakov. "Motnje hranjenja so slabo razumljene, v športu verjetno bolj kot v splošni javnosti. Nedohranjenost ni nekaj, na kar bi bili lahko ponosni, ali simbol uspeha. Biti lahek ne pomeni biti močan," je med drugim zapisala in se dotaknila tudi relativnega pomanjkanja energije v športu oziroma tako imenovanega REDs-a, ki po mnenju strokovnjakov škoduje športnikovemu imunskemu sistemu, srčnemu delovanju, tudi duševnemu zdravju.

Znanje želi prenesti na mlajše generacije
Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC), navaja CNN, se zaveda omenjenih težav, zato je na začetku leta uvedla obsežne predpise, s katerimi želi, kot je povedal predsednik zveze Marco Scolaris, ugotoviti, kateri športniki so najbolj ogroženi, prav tako pa tudi zagotoviti pomoč vsem tistim, ki jo potrebujejo. Garnbret se seveda zaveda, da je za tovrstne spremembe potreben čas. Upa pa, da se bo položaj izboljšal za novo generacijo nadobudnih športnikov, ki plezajo po njenih stopinjah. "Počutim se zelo počaščeno in veselo, da sem na tem položaju. Vedno želim nekaj vrniti plezanju, saj mi je plezanje dalo veliko," je pojasnila in dodala: "Želela sem vrniti skupnosti, mlajšim generacijam pa prenesti vse znanje, ki ga imam. Želim jim pomagati pri doseganju ciljev, kakršni koli že so."