Nik Mujanović je dobro izkoristil priložnost. Foto: volleyballworld.com
Nik Mujanović je dobro izkoristil priložnost. Foto: volleyballworld.com

Slovenija prvič na turnirju v japonski prestolnici ni bila v vlogi favorita. Trenutno druga reprezentanca na svetu je bila prepričljivo boljša v uvodnem nizu, ki ga je dobila na 18. Dobro je začela tudi drugega, toda potem je bronastim s preteklega evropskega prvenstva uspel preobrat. ZDA so v drugem nizu dosegle 21 točk. V dobrem ritmu so Slovenci nadaljevali in uspešno odprli tretji niz, v katerem pa so kmalu pobudo znova prevzeli Američani, ga dobili na 20, in v četrtem, v katerem so dopustili 18 slovenskih točk, potrdili zmago, s katero ostajajo stoodstotni.

Američani so na vrhu sveta, tako da smo pričakovali, da bo težka tekma. Sicer sem vesel, da smo se borili, da smo izborili drugi niz in da smo se trudili do konca, vsaj mislim, da nismo nehali igrati. Pojavili so se trenutki, ko smo naredili kakšne nespametne napake, ampak to je vedno v odbojki. Nasploh pa mešani občutki. Po eni strani ne moreš biti zadovoljen s porazom, sem pa vesel, da sem izkoristil priložnost, ki sem jo dobil, ampak bi bilo še veliko boljše, če bi zmagali.

Nik Mujanović

Varovanci Gheorgheja Cretuja bodo drugo mesto, ki tudi prinaša vozovnico za Pariz, lovili na tekmah proti Japonski in Srbiji. Selektor tokrat ni mogel računati na Tineta Urnauta, ki je zbolel. Kapetanova odsotnost se je poznala predvsem pri sprejemu. Njegova menjava Žiga Štern je sicer odigral dobro tekmo, nekoliko manj razpoložena kot običajno pa sta bila napadalca Rok Možič in Klemen Čebulj.

Njuni vlogi v napadu je odlično prevzel 18-letni Nik Mujanović, ki je vstopil po zelo slabem prvem nizu, toda bil je premalo, da bi Slovenija proti zanesljivim trikratnim olimpijskim prvakom lahko storila kaj več, kot osvojila niz, za katerega sta bila najbolj zaslužna prav Štern in Mujanović. V soboto se bodo Slovenci pomerili z Japonci, v nedeljo pa še s Srbi.

Slovenijo v Tokiu čakata še dve tekmi. Foto: volleyballworld.com
Slovenijo v Tokiu čakata še dve tekmi. Foto: volleyballworld.com

Težka tekma in prvi poraz. Zdi se mi, da na igrišče nismo stopili s pravim pristopom. Namesto da bi bili bolj sproščeni in z upanjem, da lahko naredimo nekaj dobrega, smo začeli pod velikim pritiskom, si naložili veliko delo. Na začetku se je to videlo, potem smo se malo sprostili. A še vedno je manjkala tista sigurnost, še posebej v lahkih situacijah. Delali smo preveč napak, preveč točk smo jim podarili in tukaj so si nabirali prednost. Niso delali nič posebnega, dobro so igrali na hitre žoge, na dober sprejem in se vedno bolj oddaljevali od nas. To nas je na koncu stalo vseh nizov. Treba je pozabiti to tekmo in iti naprej.

Jan Kozamernik

Servisi Matthewa Andersona so bili na začetku tekme previsoka ovira in Američani so hitro prišli do vodstva z 8:1. Pri tem rezultatu je Cretu že opravil prvo zamenjavo, Dejana Vinčića je na mestu organizatorja igre zamenjal Uroš Planinšič. Menjava je obrodila sadove, Slovenci so vzpostavili ravnotežje, a napak na servisu in napadu je bilo preveč, da bi se tekmecem lahko približali. Še najbližje so prišli ob izidu 17:22, preobrata pa ni bilo.

A ob koncu niza so se lahko prepričali, da se z Američani da igrati. Z asom Jana Kozamernika so povedli s 4:3, kar je bilo tudi njihovo prvo vodstvo na tekmi. To ni dolgo trajalo, ZDA so spet prevzemale pobudo, da pa niso ušle, je poskrbel Cretu, ki je nerazpoloženega Možiča zamenjal z Mujanovićem. Ta je s Šternom, ki je bil s tremi zaporednimi točkami najzaslužnejši, da so Slovenci zaostanek z 18:20 spremenili v vodstvo s 24:20, odlično odigral končnico, z napadalno akcijo je niz tudi končal.

Odlično igro je nadaljeval v preostalih dveh nizih, občasno je imel tudi pomoč Čebulja, toda to je bilo premalo, da bi Slovenci ustavili Američane. Ti so z menjavami našli razpoloženo postavo, ki tekmecem ni pustila več dosti možnosti. Nadzorovali so rezultat in tekmo mirno pripeljali do konca.

Zmaga proti Japoncem bi na stežaj odprla olimpijska vrata
Slovenski odbojkarji se bodo po današnjem porazu v soboto ob 12.25 v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu pomerili proti Japoncem. Ti imajo dva kroga pred koncem tako kot slovenska zasedba na lestvici skupine B 12 točk oziroma tri manj od vodilnih Američanov.

Prav najboljše štiri reprezentance bodo z medsebojnimi obračuni do nedelje določile dva neposredna potnika v Pariz. V nedeljo se bo Slovenija merila še proti Srbiji, ki je morala danes priznati premoč domačinom in je ostala pri devetih točkah.

Za Slovenijo zgodbe o nastopu na olimpijskih igrah kljub končnemu tretjemu ali četrtemu mestu še ne bi bilo konec, saj je v dobrem položaju, da se po uvrstitvi na svetovni lestvici uvrsti na prihodnje OI. Trenutno zaseda sedmo mesto.

Slovenski odbojkarji naredili preveč napak proti Američanom

Kvalifikacije za OI 2024, skupina B, Tokio:
SLOVENIJA – ZDA
1:3 (-18, 21, -20, -18)

ZDA: Anderson 16 (2 asa), Russell 6 (1 blok), Jendryk 10 (1 blok), Ensing, Defalco 13 (1 blok), Dagostino, Christenson 4 (3 bloke), Holt 3 (1 blok), Ma'a, Jaeschke 4 (1 as), Muagututia, Averill, Smith 10 (3 bloke), Shoji.

Slovenija: Pajenk 11 (2 asa, 3 bloke), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 6 (1 as), Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Ž. Štern 8 (1 blok), Kovačič, Čebulj 11, Možič 4, Mujanović 12 (1 blok).


TURČIJA – FINSKA 3:2

TUNIZIJA – EGIPT 2:3

JAPONSKA – SRBIJA 3:0


Sobota ob 12.25:
SLOVENIJA – JAPONSKA

Nedelja ob 9.00:
SLOVENIJA – SRBIJA

Na olimpijske igre se uvrstita najboljši dve reprezentanci.