Slovenci so v Nagoji na Japonskem na uvodnih štirih tekmah letošnje Lige narodov zbrali tri zmage. S 3:1 so premagali Srbe in Francoze, brez izgubljenega niza odpravili Irance, premoč pa morali priznati Bolgarom (0:3). Foto: volleyballworld.com
Slovenci so v Nagoji na Japonskem na uvodnih štirih tekmah letošnje Lige narodov zbrali tri zmage. S 3:1 so premagali Srbe in Francoze, brez izgubljenega niza odpravili Irance, premoč pa morali priznati Bolgarom (0:3). Foto: volleyballworld.com

Selektor Gheorghe Cretu bo imel končno na voljo tudi klasičnega korektorja, potem ko je bil v Nagoji brez Tončka Šterna (poškodba) in Nika Mujanovića (šolske obveznosti). V Orleansu bo zaigral Nik Mujanović, v Orleansu pa bodo igrali še srednji blokerji Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Alen Pajenk in Sašo Štalekar, prosta igralca Jani Kovačič in Urban Toman, podajalca Uroš Planinšič in Gregor Ropret ter sprejemalci Klemen Čebulj, Matej Kök, Rok Možič, Žiga Štern in Tine Urnaut.

V postavi za Orleans je tudi 18-letni korektor Nik Mujanović (Calcit Volley). Foto: Klemen Brumec
V postavi za Orleans je tudi 18-letni korektor Nik Mujanović (Calcit Volley). Foto: Klemen Brumec

Argentinci igrajo hitro in ne delajo napak
"Uvodoma nas čaka tekma proti ekipi, ki igra hitro in ne dela veliko napak. Morali bomo biti precizni in osredotočeni predvsem na našo igro, s katero tekmecem ne smemo poklanjati neposrednih točk brez boja. Za to moramo držati osredotočenost v igri kar najdlje časa," je pred tekmo z Argentino jasen selektor Cretu, medtem ko je organizator igre Gregor Ropret povedal:

"Argentinci so prvi turnir Lige narodov odigrali resnično super. Mi bomo v Orleansu na vsaki tekmi iskali zmago. Zavedamo se svoje kakovosti, kje smo dobri in kaj lahko še popravimo. Pričakujem zahtevno tekmo ter z naše strani izjemno borbeno predstavo."

Z Argentinci so se slovenski odbojkarji nazadnje pomerili pred slabim letom dni, prav tako na drugem turnirju Lige narodov, ki je tedaj potekal na Filipinih. Zmaga s 3:1 je bila edina, ki so jo tedaj Slovenci dosegli na štirih tekmah v azijski državi.

Z izkupičkom devetih točk (štiri tekme, tri zmage) na lestvici Lige narodov trenutno zasedajo četrto mesto. V končnico bo po koncu tretjega turnirja – Slovenijo med 4. in 9. julijem ta čaka v Pasay Cityju na Filipinih – napredovala najboljša osmerica.

Francozi močnejši kot v Nagoji
Največja poslastica turnirja v Orleansu bo nedeljski dvoboj med branilci naslova Francozi in Brazilci. Francozi so bili na prvem turnirju precej oslabljeni, zdaj pa se vračajo številni zvezdniki, kot so podajalec Antoine Brizard, korektorja Jean Patry in Stephen Boyer, sprejemalca Trevor Clevenot in Yacine Louati, bloker Barthelemy Chinenyeze in prosti igralec Jenia Grebennikov. Bodo pa Francozi brez Thea Faureja, ki je za zdaj po točkah najučinkovitejši v letošnji izvedbi Lige narodov.

LIGA NARODOV, drugi turnir, Orleans, Francija

Torek ob 16.30:
SLOVENIJA - ARGENTINA

Sreda ob 16.30:
SLOVENIJA - KANADA

Četrtek ob 20.30:
SLOVENIJA - KUBA

Sobota ob 16.30:
SLOVENIJA - BRAZILIJA

Vrstni red: Japonska 12, ZDA, Argentina, Slovenija in Brazilija po 9, Poljska in Nizozemska po 7, Srbija in Italija po 6, Bolgarija 5 točk ...

Čebulj ostaja pri Assecu Rzeszow

Klemen Čebulj je s poljskim Assecom iz Rzeszowa podaljšal sodelovanje še za dve leti. Kot so zapisali na spletni strani kluba, je 31-letni sprejemalec podpisal pogodbo, ki ga s klubom veže do leta 2025. Čebulj se je poljski ekipi pridružil leta 2020. Kot je znano, pa v Rzeszowu ne bo več igral Jan Kozamernik, ki naj bi se vrnil v Trentino, kar je bil njegov prvi klub po slovesu od ACH Volleyja.

Sorodna novica Pri 16 letih v tujino: odlična izkušnja in velik napredek

Odbojkarice začele priprave
Ženska članska odbojkarska reprezentanca je v Kranjski Gori začela priprave na evropsko prvenstvo (med 15. avgustom in 3. septembrom) in kvalifikacije za olimpijske igre. Selektor Marco Bonitta, ki se spoprijema s številnimi odpovedmi, je na uvodnem zboru pozdravil 16 igralk. Na seznamu so prosti igralki Katja Banko in Anja Mazej, korektorice Naja Boisa, Zala Krašovec, Nika Markovič in Iza Mlakar, srednje blokerke Mirta Velikonja Grbac, Nika Milošič in Saša Planinšec, podajalke Žana Ivana Halužan Sagadin, Sara Najdič in Eva Pogačar ter sprejemalke Selena Leban, Lorena Lorber Fijok, Mija Šiftar in Eva Zatković. Z osemdnevnim zamikom se bo po dogovoru s selektorjem ekipi pridružila še Maša Pucelj.

Slovenska ženska reprezentanca je zbrana v Kranjski Gori. Foto: OZS
Slovenska ženska reprezentanca je zbrana v Kranjski Gori. Foto: OZS