Slovenske odbojkarice sede so prišle do jubilejne desete medalje na evropskih prvenstvih. Foto: Zveza za šport invalidov Slovenije
Slovenske odbojkarice sede so prišle do jubilejne desete medalje na evropskih prvenstvih. Foto: Zveza za šport invalidov Slovenije

Slovenke so v finalu doživele prvi poraz na tekmovanju. Pred tem so v predtekmovalni skupini dobile vse štiri tekme s 3:0, brez izgubljenega niza pa so preskočile tudi četrtfinalno oviro, takrat so bile tekmice Hrvatice. Šele v polfinalu so oddale prvi niz, a so na koncu zanesljivo s 3:1 (15, -23, 19, 19) odpravile Nemke.

V zraku izenačenje na 2:2

V nedeljskem finalu so bile Italijanke vendarle boljše. Slovenke so dobile drugi niz, v prvem in tretjem pa so gostiteljice hitro prišle do prednosti, ki jim je omogočala mirno nadaljevanje. V razburljivi končnici četrtega niza so Italijanke, ki so lovile prvi evropski naslov, že vodile s 24:17, a je Sloveniji uspelo tekmicam odvzeti pet zaključnih žog. Približale so se na 22:24, nazadnje pa je dvoboj vendarle pripadel domačinkam. Bronasto odličje so osvojile Ukrajinke.

Prvo odličje po desetih letih

Srebro z letošnjega evropskega prvenstva je prva slovenska medalja s tovrstnih tekmovanj po letu 2013, ko je bila Slovenija tretja. Skupno imajo slovenske odbojkarice na evropskih prvenstvih zdaj že deset medalj, tudi dve zlati (1999, 2001), poleg tega pa še dve bronasti na SP-ju.

Z zmago so si Italijanke tudi že zagotovile nastop na paraolimpijskih igrah v Parizu 2024, Slovenija pa bo v lovu na četrti nastop na največjem tekmovanju za športnike invalide morala še v dodatne kvalifikacije.

Deseta medalja na paraodbojkaric

Kapetanka Gabršček: Pregorele v želji

"Finala nismo odigrale stoodstotno, kar nas je stalo evropskega naslova. Znamo dosti več. Smo pa pregorele v želji po zlatu. A tudi srebrna medalja je več kot odličen uspeh. Verjamem, da še nismo zamudile zadnjega vlaka za Pariz in da bomo to lahko izpolnile," je po finalni tekmi dejala kapetanka Lena Gabršček. Ob tem je dodala: "Finale smo si priigrale res suvereno. Mislim, da smo si mogoče malo preveč želele prvega mesta. Ne bi rekla, da smo se ustrašile Italijank, smo pa pregorele v želji. Srebro je dobra popotnica za naprej in pokazatelj, da smo napredovale v zadnjih letih."

Kljub porazu je bil z nastopi zadovoljen tudi selektor Simon Božič: "Finale je bil vrhunec naše ekipe, do njega smo prišli res zasluženo. Igrali smo res dobro, verjetno je pa na dekleta danes vplivalo vzdušje v dvorani, kamere, sodniški izzivi ... Vse to je malo vplivalo na slabšo igro Slovenije."

Slovenijo so na letošnjem evropskem prvenstvu zastopale Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Tija Vrhovnik, Klara Vrabič, Senta Jeler, Valentina Brik, Jana Ferjan, Barbara Kocmur, Mira Jakin in Vesna Pogačar.