Celine Van Gestel, Mirta Velikonja Grbac in Sara Najdič. Foto: Reuters
Celine Van Gestel, Mirta Velikonja Grbac in Sara Najdič. Foto: Reuters

V slovenski izbrani vrsti je bila pred 4293 gledalci s 24 točkami najboljša Lorena Lorber Fijok. 13 jih je dodala Iza Mlakar, 10 pa Maša Pucelj. Pri Belgiji je s 27 točkami blestela Britt Herbots.

Slovenski selektor Marco Bonitta je tekmo tudi tokrat začel s podajalko Saro Najdič, korektorico Evo Zatković, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Mirto Velikonja Grbac, sprejemalkama Loreno Lorber Fijok in Mijo Šiftar ter prosto igralko Katjo Banko.

Belgijke so začele odločno in hitro ušle na 1:6. Po bloku Velikonje Grbac so Slovenke prišle na 4:7. Vseeno so gostiteljice še naprej narekovale ritem, počasi višale svojo prednost (9:17) in niz dobile z 18:25.

Na začetku drugega niza so slovenske odbojkarice pokazale precej boljšo igro kot na začetku prvega, a so se domačinke le odmaknile na 6:10. Slovenke so se nato po asu Lorber Fijok približale na 20:21, vendar so Belgijke ostale zbrane in niz dobile z 20:25.

V tretjem nizu so Slovenke po asu Eve Pogačar povedle z 12:8 in prednost ohranile do konca, prvo zaključno žogo pa je z blokom izkoristila Velikonja Grbac in Sloveniji priigrala prvi niz na letošnjem EP-ju.

Četrti niz je prinesel vodstvo Belgijk z 9:12, vodile so tudi še s 17:20, a so slovenske odbojkarice po napaki gostiteljic v napadu nato izenačile na 23:23. V podaljšani igri so si zaključno žogo najprej večkrat priigrale domače, Slovenke so prvič povedle pri izidu 28:27. V nadaljevanju tudi one niso izkoristile svojih priložnosti, Belgijke pa so tekmo sklenile z asom za končnih 32:34.

Razburljiv zaključek tekme odbojkaric Slovenija – Belgija

V petek so morale Slovenke z 0:3 priznati premoč Poljakinjam, v nedeljo ob 17.00 bodo igrale s Srbkinjami, aktualnimi evropskimi podprvakinjami, po dnevu premora se bodo nato v torek pomerile z Madžarkami, za konec predtekmovanja pa dan pozneje še z Ukrajinkami.

Za slovensko izbrano vrsto, ki jo vodi Italijan Bonitta, je to tretji nastop med evropsko elito po letih 2015 in 2019. Na zadnjem prvenstvu leta 2021 Slovenk ni bilo. Naslov evropskih prvakinj so osvojile Italijanke, ki so v finalu v Beogradu s 3:1 ugnale Srbkinje.

Tokratni EP skupaj gostijo Belgija, Italija, Nemčija in Estonija.

Izjavi po tekmi

Lorena Lorber Fijok: "Kljub porazu sem zadovoljna s tem, da se nismo predale. Verjamemo druga v drugo, si zaupamo, garamo na igrišču, puščamo srce na igrišču. Žal mi je, da si nismo priborile petega niza, mogoče bi potem še zmagale. Pokažemo lahko še veliko višjo raven odbojke in se kosamo tudi s kakovostnejšimi ekipami."

Eva Pogačar: "V tretjem nizu smo našle svojo igro, mogoče smo se jih že malo taktično navadile. Malo bolje smo brale njihovo igro in s tem nam je uspelo prihajati do priložnosti. Stabilizirale smo sprejem in tako lažje razvile igro. Trener ima veliko deklet, ki lahko igrajo, vse se zelo veselimo naslednje tekme."

Skupina A

Sobotni tekmi:
SLOVENIJA – BELGIJA 1:3 (-18, -20, 21, -32)
4293 gledalcev

Slovenija: Mlakar 13, Pogačar 4, Pucelj 10, Lorber Fijok 24, Zatković 3, Šiftar 5, Najdić, Velikonja Grbac 8, Milošič 2, Boisa, Mazej, Planinšec 5, Banko, Ramić.

Belgija: Van Sas, Herbots 27, Lemmens 3, Van Gestel 8, Demeyer, Martin, Krenicky 4, Janssens 9, Van de Vyver 1, Rampelberg, Van Avermaet 16, Stragier, Koulberg, Debouck.

UKRAJINA – MADŽARSKA 3:0 (17, 24, 17)

Lestvica: Belgija 6, Srbija, Poljska in Ukrajina po 3, Slovenija in Madžarska brez točk.