Slovenija je v skupinskem delu vknjižila osem zmag in štiri poraze ter zasedla sedmo mesto. Foto: volleyballworld.com
Slovenija je v skupinskem delu vknjižila osem zmag in štiri poraze ter zasedla sedmo mesto. Foto: volleyballworld.com

Japonska velja za najprijetnejše presenečenje dosedanjega dela Lige narodov. Na dvanajstih tekmah so Japonci doživeli le dva poraza, oba na zadnjih dveh tekmah proti Italiji (1:3) in Poljski (0:3). Na koncu so zaostali le za ZDA.

Slovenija in Japonska v skupinskem delu nista odigrali medsebojnega dvoboja.

"Gre za zelo stabilno in kompletno ekipo, ko se ozremo na njene napade, obrambo ali serviranje. Japonski odbojkarji so borci, ki iščejo idealen trenutek za uspešne zaključke akcij. Njihov selektor je v igro vnesel ideje, ki jo približujejo francoskemu sistemu odbojke. Obenem so podobno kot mi na igrišču večino časa imeli enako postavo, kar jim je pomagalo doseči visoko raven v igri. Menim, da nas čaka izjemno zanimiva tekma, tudi zato, ker se bomo z njimi kasneje pomerili tudi na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Tokiu," je japonsko reprezentanco opisal selektor Gheorghe Cretu.

Eden tistih slovenskih odbojkarjev, ki četrtfinalne tekmece najbolj poznajo, je zagotovo Tine Urnaut. Od leta 2022 namreč slovenski kapetan igra za japonskega prvoligaša JTEKT Stings. "Japonci trenutno, pa tudi skozi celotno ligo narodov, igrajo izvrstno. Odlično so tehnično podkovani, igrajo hitro odbojko in imajo eno najboljših obramb na svetu. Če bomo želeli v četrtfinalu zmagati, bo potrebno zaigrati resnično dobro," je misli po novici o naslednjih tekmecih strnil slovenski sprejemalec.

Slovenci so se z Japonci nazadnje pomerili pred dobrim letom dni. Na turnirju Lige narodov na Filipinih so bili odbojkarji iz Azije boljši s 3:1

Četrtfinale med Slovenijo in Japonsko bo v četrtek, 20. julija, ob 17. uri. Zmagovalec se bo v polfinalu pomeril z boljšim iz obračuna Poljska – Brazilija, ki bo isti dan ob 20. uri. Preostala četrtfinalna para sta ZDA – Francija in Italija – Argentina. Odigrana bosta dan prej.

Polfinale bo v soboto, 22. julija, finale in tekma za tretje mesto pa v nedeljo, 23. julija. Zaključni turnir bo gostil Gdansk.

Slovenske odbojkarje čaka velik test proti odličnim Japoncem

Zaključni turnir, Gdansk, četrtek, 20. julij, ob 17.00:
SLOVENIJA - JAPONSKA
Ob 20.00:
POLJSKA - BRAZILIJA

Sreda, 19. julij:
ZDA - FRANCIJA
ITALIJA - ARGENTINA

Polfinale bo 22. julija, finale pa 23. julija.