Foto: VolleyballWorld
Foto: VolleyballWorld

Na prvem turnirju v Nagoji na Japonskem je Slovenija klonila le pred Bolgarijo, v Franciji pa je potem premagala Argentino, Kanado in Kubo. Kljub porazu proti Braziliji ostaja zelo visoko in na dobri poti na zaključni turnir v Gdansku, ki bo na Poljskem med 19. in 23. julijem. Še prej se bo na zadnjem turnirju Lige narodov v Pasay Cityju na Filipinih pomerila s Poljsko (5. julij), Kitajsko (6.), Italijo (7.) in Nizozemsko (9.).

"Zagotovo si po treh zmagah želiš še četrte. Žiga Štern je na igrišče prinesel pozitivno energijo, ko smo potrebovali nekoga s klopi, kar je zelo pozitivno. Ob tem je ekipa tudi še bolj povezana kot na prvem turnirju, igra s še več samozavesti. Morda so glave še prevroče za reči kaj takega, a morda smo bili na trenutke celo preveč samozavestni na sprejemu v pomembnih trenutkih. Mislim, da bi morali v ključnih trenutkih sprejemati bolje, in to bi lahko obrnilo rezultat v našo korist. A iz tega smo se nekaj naučili, vedeli bomo, da bomo morali biti proti takim nasprotnikom potrpežljivejši. Nadaljevati moramo po tej poti. Imamo dobro ekipo, imamo igralce, ki igrajo kot ekipa in se podpirajo, in to je tisto, kar pričakujem od njih," je povedal slovenski selektor Gheorghe Cretu.

Foto: VolleyballWorld
Foto: VolleyballWorld

Slovenska vrsta, ki je še naprej pogrešala Tončka Šterna, medtem ko poškodba gležnja Roku Možiču ni povzročala prevelikih težav, je prvi niz začela dobro, tudi s pomočjo uspešnega bloka povedla z 9:6 in 10:7, je pa Brazilija prav po bloku v vodstvo spet prišla pri 16:15. So se pa izbranci Cretuja hitro zbrali in odgovorili z nizom točk za novo vodstvo s tremi točkami razlike (19:16). Pri 24:22 so imeli Slovenci dve zaključni žogi za niz, izkoristili so drugo za 25:23.

Mislim, da smo z vzdušjem na igrišču lahko zadovoljni. Vemo, da smo se borili od prve do zadnje točke, tudi če rezultat tega morda ne kaže. Razlika med ekipama, ki je pomenila preskok za Brazilijo, se je zgodila v končnicah nizov. Na ta način so osvojili tudi tisti tretji niz, ki je bil zelo napet. Mislim, da smo lahko zadovoljni, da smo tri tekme odigrali na tako visoki ravni, da smo si lahko zagotovili devet točk. Vedeli smo, da bo tekma težka, a je, žal, še nismo bili sposobni odigrati na ravni, da bi lahko premagali Brazilijo. Zdaj moramo z mirnimi glavami oditi domov, se spočiti in se pripraviti na naslednji turnir.

Klemen Čebulj

Začetek drugega niza ni potekal po slovenskih željah, saj so Brazilci povedli s 3:0 in 8:4, nato je Cretu igralce poklical na posvet. Toda Brazilci so še oplemenitili prednost (10:4, 11:5), nekaj točk prednosti pa so imeli vse do konca niza, pri 24:20 so imeli štiri zaključne žoge, izkoristili so drugo prek Otavia.

Tretji niz je bil zelo izenačen, Brazilci so le pri 5:3 in 18:16 imeli dve točki prednosti. Ricardo Lucarelli je nato poskrbel za 20:17, vendar so se Slovenci vrnili v igro, ko je Jan Kozamernik z blokom izid poravnal na 20:20. Klemen Čebulj je s svojo 14. točko (skupaj jih je dosegel 18) priigral zaključno žogo pri 24:23, vendar so jo Brazilci ubranili, nato z asom sami povedli, Alan Souza, ob Lucarelliju najboljši v vrstah Brazilcev (oba sta dosegla po 19 točk), pa je poskrbel za 26:24.

V četrtem nizu so Slovenci prevzeli pobudo in povedli s 7:4, vendar je Brazilcem hitro uspelo ujeti priključek in tudi povesti, do lepe prednosti so prišli pri 19:16, 20:17 in 21:18. Ko so povedli s 23:19, je bilo upov na slovenski preobrat tako rekoč konec. Roque je nato s kratko diagonalo poskrbel za 24:20, drugo zaključno žogo pa je unovčil Otavio.

Svetovno prvenstvo odslej vsaki dve leti

Mednarodna odbojkarska zveza FIVB se je medtem odločila, da bo svetovna prvenstva organizirala na vsaki dve leti. Obenem se bo število ekip, ki bodo na njih nastopale, z dosedanjih 24 povečalo na 32. Naslednji SP bo leta 2025. FIVB je koledar uskladil tudi s celinskimi zvezami, tako da bodo celinska prvenstva, med njimi tudi evropsko prvenstvo, po novem na sporedu v letih 2026 in 2028.

Foto: VolleyballWorld
Foto: VolleyballWorld

Tekma je bila zelo izenačena. Nekaj lahkih žog oz. žog, ki so videti lahke, bi morali odigrati bolje, poklonili smo jim tudi nekaj točk. Razlike so bile majhne, a so bili Brazilci zasluženo boljši. Sem so prišli brez Wallacea in Leala, tako da igrajo v nekoliko drugačni postavi in vidi se, da niso tako suvereni kot na lanskem svetovnem prvenstvu. A tudi mi smo imeli svoje priložnosti, vendar jih žal nismo izkoristili. Če bi pred turnirjem podpisali za tri zmage in en poraz, bi bili vsi zadovoljni. Gremo naprej z dvignjenimi glavami.

Jani Kovačič

Na svetovnih prvenstvih bo odslej tekmovalo po 32 reprezentanc, neposreden nastop pa si bodo zagotovili gostitelj, aktualni svetovni prvak in po tri najuspešnejše reprezentance z vseh celinskih prvenstev, preostalih 15 mest pa bodo zapolnile reprezentance glede na svetovno lestvico.

Znan je tudi že format tekmovanja. Reprezentance se bodo med seboj merile v osmih skupinah s po štirimi ekipami, najboljši dve iz vsake skupine pa se bosta uvrstili v osmino finala. Sledili bodo še četrtfinale, polfinale in tekmi za odličja. Posamezna reprezentanca bo tako odigrala največ sedem obračunov, vsega skupaj pa bo v boju za svetovno krono mogoče spremljati 64 tekem.

FIVB se je odločil tudi za ukinitev olimpijskih kvalifikacij, ki bodo letos tako potekale zadnjič. Nastop na olimpijskih igrah v Los Angelesu si bodo, ob ZDA kot državi gostiteljici, po novem zagotovili še vsi celinski prvaki (pet mest), najboljše tri reprezentance s svetovnega prvenstva 2027 in tri najvišje uvrščene reprezentance na svetovni lestvici, ki si pred tem olimpijske vozovnice še niso zagotovile.

S spremembami v koledarju želijo FIVB in celinske zveze število reprezentančnih tekmovanj na letni ravni zmanjšati na največ dve. V okviru FIVB-ja bodo tako le še Liga narodov in svetovna prvenstva, v okviru evropske zveze pa Evropska liga in evropska prvenstva.

Slovenski odbojkarji po odličnem začetku znova izgubili proti Brazilcem

LIGA NARODOV (M) – DRUGI TURNIR, Orleans, Francija:
SLOVENIJA - BRAZILIJA
1:3 (23, -21, -24, -21)

Slovenija: Pajenk 6, Planinšič, Kozamernik 4, Kök, Toman, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern 6, Ropret 1, Urnaut 17, Čebulj 18, Možič 7, Mujanović.

Brazilija: Rezende 3, Otavio 10, Cavalcante 1, Honorato 8, Kreling, Nascimento, Saatkamp, Hoss, Lucarelli 19, Roque 1, Buczmiejuk, Alan Souza 19, Resende 12, Judson 3.

Vrstni red: Japonska 22, ZDA 21, Slovenija 18, Brazilija in Argentina po 16, Italija 15, Nizozemska 13 ...