Nik Mujanović je zbral 27 točk. Foto: OZS
Nik Mujanović je zbral 27 točk. Foto: OZS

V nedeljo ob 14. uri se bodo Slovenci pomerili še s Francozi.

V dvoboj s svetovnimi in evropskimi prvaki, tretjimi na svetovni lestvici, se je slovenska izbrana vrsta podala v skorajda povsem spremenjeni zasedbi kot na prvi tekmi. Selektor Gheorghe Cretu je v njej pustil le Roka Možiča, ki je proti Poljakom izvrstno igral kot korektor, tokrat pa ga je vrnil na mesto sprejemalca. Ob njega je postavil mlajše člane reprezentance in tiste, ki igrajo manj.

Tekmo so tako začeli korektor Nik Mujanović, podajalec Uroš Planinšič, srednja blokerja Sašo Štalekar in Danijel Koncilja, sprejemalec Rok Bračko in prosti igralec Urban Toman.

V uvodnem nizu so bili Italijani boljši, saj so jim slovenski odbojkarji večino časa gledali v hrbet. Sredi niza so povedli s 17:11. Slovenski posvet je tekmece ustavil, a so ti vseeno dobili prvi niz.

V drugem je Cretu namesto Možiča v igro poslal Žigo Šterna, Slovenija pa je zaigrala kot prerojena. Italije v tem nizu niso spustili predse in hitro so ušli na 19:15. Po dobrem servisu Planinšiča je prednost na začetku končnice prvič poskočila na šest točk (22:16) in omogočila miren zaključek niza.

V tretjem so Slovenci vzdrževali razdaljo, ob koncu pa so se postavili v zahteven položaj. Italijani so po zaradi dobre obrambe dosegli tri zaporedne točke in izid poravnali, nazadnje še na 23:23, a so Slovenci tudi ta niz sklenili v svojo korist.

Italijani so v naslednjem le prevzeli vajeti v svoje roke in ušli na 6:1. Cretujevi fantje so nato strnili svoje vrste in izenačili na 18:18. Vseeno so bili azzurri do konca niza boljši tekmec in dvoboj poslali v odločilni peti niz.

V njem sta bili ekipi vseskozi tesno skupaj, tudi po zaradi italijanskih napak na servisu. Pri 23:23 sta le sledili zaključni žogi 19-letnega Mujanovića. Ta je najprej uspešno zaključil napad, zatem pa bil še pozoren na mreži in z blokom odločil tekmo.

Od Slovencev je bil s 27 točkami najboljši prav Mujanović, s 13 točkami mu je sledil Štern, po deset sta jih dodala Bračko in Štalekar.

Druga zmaga odbojkarjev na turnirju v Krakovu

Mujanović: Izvrstna izkušnja

"Mlajši reprezentanti smo pokazali, da se lahko kosamo tudi z najboljšimi reprezentancami na svetu. Ni pomembno, kdo nam stoji nasproti. Pokazali smo pogum in ogromno željo po dokazovanju. Potem ko večino dozdajšnje reprezentančne akcije nismo igrali veliko, smo dokazali, da zmoremo. Stopili smo skupaj in odigrali fenomenalno tekmo," je za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Štalekar.

"To je bila izvrstna izkušnja. Izredno sem vesel, da sem imel priložnost igrati proti tako kakovostni ekipi. Tekma je bila naporna, a z vztrajnostjo in ekipnim delom smo izvlekli zmago. Ponosen sem nase in celotno ekipo," je dodal Mujanović.